Христо Ботев (1848-1876) rebels dichter tegen Islam-overheersing

Djendema (Een Turks woord voor De Hel) met uitzicht op de Botev-piek

De hoogste piek van de Centrale Balkan in Bulgarije -de Stara Planina- in het Djendema (= Hel) Reservaat is vernoemd naar de rebelse dichter Христо Ботев, cyrillisch schrift voor de door de Turken ge-executeerde Hristo Botev.

Die bergen zijn 19de eeuws slagveld tegen de voorouders van DENK: de Ottomanen, en schuiloord van rebelse Bloed en Bodem-dichters waar de valk het totemdier van is. Het Friese Volkslied ‘Frysk Blut Tsjoch op‘- gecomponeerd door een Duits Romantische lied-dichter – stamt ook uit de tijd dat Botev zijn gedichten maakte. Men ging het eigen verleden en de natuur verheerlijken.

De Serviers herdachten de Slag bij het Merelveld (1389), toen de Turken ze onder de voet liepen. Wij Friezen de Slag bij Warns in 1345, op onze Stenen Negerzoen van het Fries Nationalisme (Leaver dea as slaef) bij It Reade Klif.

Botev werd op zijn 28ste door de Ottomaanse overheersers ge-executeerd omdat hij in 1876 bij de Bulgaarse opstand hielp tegen die Turken. Zijn inspirator Vasil Levski was al in 1873 door die Turken opgehangen.

Botev: De archetypische Romantische held, op 28 jarige leeftijd gedood

Over zijn Bloed en Bodem-verlangens met rebelse oprispingen, daar schreef Botev dan een gedicht over, waar de besnorde Turken zich een hoedje/Rode Fez van schrokken.

Althans, zo’n afbeelding van de bebaarde poeet Botev kon je in de berghut op de Botev-piek (2376 mtr) zien: de rebels orerende Botev met geheven zwaaiende arm, die in opstandige poezie aan die Ottomanen vertelt dat hij ze een stel homo’s vindt.

Neem het gedicht Hadji Dimiter. Een soort Bulgaarse versie van het Fries Bloed Tsjoch op! dat Poemhunter in het Engels vertaalde met veel verwijzingen naar de eigen natuur.

He lives, still he lives! In the mountain fast,
soaked in blood, he lies and groans,
a rebel, wounded in the chest,
a rebel, young and with a manly strength.

Het rebelse landschap van de Stara Planina waar de opstandelingen zich schuil hielden

Of hier, nog zo’n ‘pak aan, dat zal ze leren’-strofe. De dieren in de natuur steunen de romantische rebel die met zijn bloed aan vaderlandse bodem verbonden is. Net als Karel en de Elegast die met dieren kon praten, een Heidens motief:

By day he’s shaded by an eagle,
a wolf licks gently at his wounds,
above, a falcon – bird of rebels –
tends to this rebel as a brother would.

En dan die laffe Mohammedaanse snorren die ‘m beledigd aankijken aan de stamtafel, Turkse Net Fan Hjirre’s. Zo… die had onverschrokken Botev met zijn gedicht mooi even te kakken gezet. Althans, dat leek de muurschildering/het schilderij in de berghut uit te willen dragen.

Botev is hun nationale held, net als Levski. Over Levski’s ophanging dichtte Botev:

O you, my Mother, my Native Land,
Why is your cry so sad and heart-rending!
And you, O Raven, accursed bird,
On whose grave croak you of ill impending?

I know, ah I know, you weep, my Mother,
Because you’re a slave in bondage lying,
You weep because your sacred voice
Is a helpless voice in a desert crying.

Weep on, weep on! Near Sofia town
A ghastly gallows I have seen standing,
And your own son, Bulgaria,
There with dreadful force is hanging.

De Rayskoto Praskalo, de Paradijs-waterval die 124 meter omlaag stort

De Ottomaanse overheersing van Bulgarije begon al in 1396, en in 1453 namen ze zelfs DE Orthodox christelijke hoofdstad in, Constantinopel.

De Orthodoxe christenen werden zo tweederangs burgers gemaakt. Zoals dat bij Mohammedanen gewoon is wanneer ze de meerderheid zijn. Maar christenen mochten wel hun geloof behouden, tegen extra belastingen.

De Turken bleven proberen het christelijke Europa verder onder de voet te lopen. Maar ze werden bij Wenen in 1683 tot staan gebracht.

…en de heeeerlijke WC

Om de victorie van de christelijke wereld te vieren in 1683 werden toen halvemaan-broodjes gebakken, die je nu nog kent als croissant. De Fransen speelden ook een bescheiden rolletje in het ontzet van Wenen. Maar Poolse katholieke ridders speelden de hoofdrol.

Al sinds de opkomst van de Islam in de 7de eeuw probeerden de Mohammedanen Europa onder de voet te lopen. Zoals ze eerder het hele christelijke Byzantijnse Rijk annexeerden, zo kwamen de Moren via Spanje tot aan Tours.

De Kruistochten (die pas in de 18de eeuw die naam kregen) waren dan ook verdedigings-oorlogen van de christenwereld. Tegen de almaar aanvallende Islam die ook op Sicilie een uitvalsbasis had en die bijna Rome innam in de 10de eeuw.

Orthodoxe Kerk in Karlovo, 500 jaar lang waren christenen onder Ottomaanse overheersing 2de rangs burgers

Lang leken de Ottomanen (en Moren) onoverwinnelijk, maar na het ontzet van Wenen trad het verval in. Vervolgens kwam de Amerikaanse Declaration of Independence, de Franse Revolutie (1789) en de Verklaring van de Rechten van de Mens. Dan kwam de Romantiek er nog eens bij, met haar Bloed en Bodem-fantasieen.

Grote Rijken als van de Habsburgs en de Ottomanen waren gedoemd uiteen te vallen in afscheidings-ambities en onafhankelijkheids-denken: de emancipatie van het individu.

1876, het jaar van de opstand in Kalofer

Tel Romantiek en Onafhankelijkheids-bewegingen in Europa bij het verder verzwakkende Ottomaanse Rijk, dat ‘Zieke man van Europa’ genoemd werd in de 19de eeuw: en er moest wel eens een keer rotzooi/revolutie van komen.

Nog zo’n gesneuvelde held van de Revolutie

De valk als totem
Zo heb ik een gouden toekomst achter me als NGO-prostituee. Ik kwam hier verzeild in zomer 2006, betaald door het Wereld Natuur Fonds. Maar ik ben ook betaald door Natuurmonumenten op vakantie geweest in Polen.

Het WNF rommelde in de Balkan wat aan met ecotoerisme (Panparcs), en dan moest je daar wat aardigs over schrijven in media. Wanneer je voor NRC enzovoort schrijft krijg je zulke aanbiedingen.

Zoals Ben van Raaij dat doet in De Volkskrant: lekker op snoepreis en dan De Goede Werken van het WNF als advertorial in de krant, en de Grote Noodzaak voor Nog Betere Bescherming.

Maar WNF haar Panparcs-idee?  Dat je met wat zuurzame ecotoeristen daar in de Bulgaarse Jungle de economie zou aanzwengelen, Zuur Linkse hamsteraars op bergschoenen die hun eigen biologische bammetjes meenemen: dat kwam weinig geloofwaardig over.

Dus toen het Bulgaarse ministerie voor toerisme stelde: ‘we hebben liever niet dat je over de maffia (Mutry) schrijft’, dacht ik: aah, wat een leuk onderwerp.

Met wat ecotoeristen waar je dan wat kleedjes aan verkoopt geef je de economie geen slinger

Het verhaal over de Bulgaarse maffia kwam toen in HP de Tijd terecht (met onderstaande foto’s), en ik wist: als hoer voor NGO’s/Overheden zal het met mij wel nooit wat worden. Al had ik dan nu meer geld gehad of zelfs een ‘fatsoenlijke baan’, nog meer snoepreizen gekregen. En de standaard-riedel over natuurbescherming afgedraaid.

Met een valk als totemdier – je kunt het zelfs proberen- maar het zit er gewoon niet in. Overschrijven wat anderen voorschrijven in zo vlak en pijnloos mogelijk proza, wat men nu ‘kwaliteitsjournalistiek’ noemt.

Moet je weer zo’n academieprostituee met zijn ‘nieuwe onderzoek’ citeren dat ‘De Aarde Vergaat Maar Er Zijn Nog Onzekerheden/Meer Onderzoek Nodig’.

Of iedere week ‘Nieuw Medicijn geeft meer Welzijn’-berichtjes tikken.  ‘DE Wetenschap’ , dat kroonjuweel van Westerse Beschaving verkopen voor ‘draagvlak in de samenleving’: dat bedrijf met academieprostituees waar tenminste de helft van wat gepubliceerd wordt gewoon ONWAAR is.

Academie-Prostituees elle-bogend voor onderzoeksgeld. Dat is wat 90 procent van wetenschappers is, het Bureaucratisch Academisch Complex. En daar moet je dan hele goede relaties mee onderhouden, ook zo belangurijk.

Nog een persreisje naar Brussel en braaf de antwoorden van Milieucommissaris Potocnik overschrijven. Mag je nog een keer komen bij baasje. En oh jee oh jee, pas op ‘De Toooon’ waarop je iets zegt. Zooooo belangurijk. ‘Nou, als je het nu anders had gezegd, dan…’

De Musala, hoogste berg van Bulgarije is vernoemd naar ‘De Wind van Allah’

Dus je snapt die beste Botev ook wel met zijn Bulgaarse variant op Leaver dea as Slaef, nu we bezet zijn door Communicatie-Mohammedanen, de PR-Islam, een dictatuur van domheid en journalistieke vertrutting. 

Dus : wie steunt mijn revolutie? 🙂

  • Gun mij wat van je overschot economische energie in ruil voor creatieve inspiratie via Stichting Milieu, Wetenschap en Beleid. IBAN NL04INGB 0005526038 onder vermelding van ‘Interessante Tijden/Rypke. Wie 100 euro of meer doneert krijgt ons boek ‘Ecomodernisme, het Nieuwe Denken over Groen en Groei thuisgestuurd: het Groen zonder Doem-/Groen Rechts-alternatief voor Mark Rutte en zijn Linkse VVD.

One Reply to “Христо Ботев (1848-1876) rebels dichter tegen Islam-overheersing”

  1. Hallo Rypke,
    Dank voor je artikel.
    Wel eens een Bulgaars klaslokaal binnengelopen? Ik wel, dagelijks. Geef er les nameliijk. In elk lokaal hangen de portretten van Levski en Botev. En gedurende het jaar wordt hun geschiedenis verhaald. Er is hier ook niemand de ze niet kent. Nog een leuk weetje, ik ken een knulletje van nu bijna twee jaar oud die -theoretisch, want hoe krijg je de Turken weg- recht kan doen gelden op de Byzantijnse troon. Nou ja, die bestaat niet meer, maar als dan…
    Geschiedenis is hier nog bijzonder levend. Wel eens in Etere geweest? Een openluchtmuseum. Zeer inzichtelijk over het letterlijk onderdrukte leven tijdens de Ottomaanse bezetting. De kerk bijvoorbeeld mocht niet hoger zijn dan een Turk te paard. Dat ‘liever Turks dan paaps’ wordt hier niet echt begrepen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *