Mei Iens (‘mee eens’)

Veel Friese dorpjes hebben anno nu minder inwoners dan 50 jaar terug of zelfs in de Middeleeuwen. Iens had in de tijd van dichter Piet Idzinga (1915-1967) 80 inwoners, het nabijgelegen Hennaard had in de Middeleeuwen 50 inwoners meer dan nu.

De dorpjes liggen in het oude krekenlandschap van de voormalige Middelzee tussen Leeuwarden en Sneek.

Zicht op Tzum in de buurt met typische Kop-Hals-Romp en een Roek

Het zijn die kleine oases in de raaigras-woestijnen van het moderne Friese massacultuur-landschap, waar je ook bij het fietsen van de Elfstedentocht even in de luwte komt. Om dan weer vol de wind van voren te krijgen.

…even bij de buren kijken…

Het Ienser Volkslied

In Friese dorpjes zijn mussen hartstikke algemeen

Volkstuin

Zadeldaktoren

Kleine Oase in de massacultuur-woestijn

Met veel eendjes op de Elfstedenroute

….zoals Smienten die mogelijk werden opgejaagd door een valk…

Wilde eenden, de sekseverschillen zijn uiteraard ‘sociale constructies’

Smienten bij wak met zadeldaktoren

Eenden bij Easterlittens

Deze Stabij heet vast ‘Beike’

Stjelp

Hennaard

Waar Binnert Roorda in 1667 werd begraven

Men roept wel (Sovon Academieprostituee BV) dat er minder eenden zouden zijn dan ‘vroeger’, maar op het Friese platteland is daar niets van te zien. Veel is hier dan ook nog steeds als ‘vroeger’, ook de daken van huizen met dakpannen waar de musjes onder kunnen nestje-bouwen.

Overheids-prostituees SOVON zien weer een probleem waar subsidie voor nodig is

Was ‘vroeger’ misschien toch stiekem alles beter? Mensen hadden in ieder geval meer verantwoordelijkheids-besef. Wat dat betreft is het aardig om de seculiere ‘theoloog’ Jordan Peterson (psycholoog) eens te beluisteren.

Die zegt veel wat ik als christen toch al vond en toepaste. En hij heeft ook de schurft aan wollige New Age ( = postmodern zwakzinnig geneuzel). Maar Peterson zegt het op de manier die seculiere Westerlingen overtuigt, met beroep op wetenschap. Zie hier ook de Rubin Report, het interview van Dave Rubin met Jordan Peterson:

Meer dan 1 miljoen keer bekeken. Hij is niet voor niets populair, omdat mensen het postmoderne zwakzinnige geleuter beu zijn dat de Westerse beschaving corrumpeert. Mensen willen duidelijkheid en waarheid, mensen die zichzelf niet van verantwoordelijkheid ontslaan, draaien en liegen, of ‘het systeem’ de schuld geven ( = verantwoordelijkheid afschuiven).

Maar mensen die inzien dat ‘de hel’ niet in ‘de ander’ ligt, maar dat het duiveltje en engeltje op je eigen schouders zitten. En dat je de hel voor de ander kan worden, zoals je dat ook voor jezelf kunt zijn.

One Reply to “Mei Iens (‘mee eens’)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *