Akzo-top ontvlucht mijnbouwschade-slagveld Heiligerlee…

Het Tranendal waar Graaf Adolf van Oranje het leven liet in 1568, je kunt de tranen nog op de buis zien,,,,

In het Tranendal sneuvelde op 23 mei 1568 Adolf van Nassau in de eerste slag tegen Spaans gezag bij het Groningse Heiligerlee.

Op 27 maart 2018 vlucht Antony Burgmans (president-commissaris Akzo Nobel, WNF) van het Groninger mijnbouwschade-slagveld bij Heiligerlee. Hij levert Akzo haar chemie-divisie met de zoutwinning uit aan een Amerikaanse investerings-leger: Carlyle, en een Singaporees huurlingen-bedrijf CIC.

En vervolgens ontvlucht hij zelf de Boardroom van het zoutbedrijf, om op zijn miljoenen ergens te rentenieren. Wat zal op Burgmans zijn graf staan? ‘Den Aandeelhouders getrouwe, bleef ik tot in den Doot’. Zal hij net als Adolf -in het vierde couplet van het Wilhelmus uit 1570- bezongen worden?

In november kunnen de plunderingen van de chemie-divisie dan beginnen.

Het Nederzout waarmee Akzo groot werd en haar naam verdiende, dat is dan in buitenlandse handen. Zoals de VNO-NCW Nederland via de Klimaatwet ook ter plundering uitlevert voor 2030 Agenda: de globalisten-agenda van Antony Burgmans zijn Unilever-kroonprins, Paul ‘Palmolie’ Polman.

Locatie Westerlee

Het officiële vluchtverhaal van Burgmans en zijn leger Bonuskoningen luidt: Zij wisten geen stand te houden met hun Akzo Chemie-divisie, nadat een jaar eerder een vijandige overname dreigde door PPG. Daarvan zouden zij de aanval hebben afgeketst. Zo heroïsch, zoals zij gaven om ‘hun’ bedrijf, schreef De Volkskrant.

Maar hoe waren zij een belegerd bedrijf geworden, na ooit degelijk chemie-bedrijf en Hollandse zoutboer te zijn?  Tot 2011 had bonuskoning Hans Wijers (Natuurmonumenten, Heineken, Shell, D66) het ooit trotse chemiebedrijf uitgekleed tot verlieslatende verf-fabriek, na wel goed voor zichzelf te zorgen.

Dus als de positie van Akzo zwak was op het slagveld van vijandige overnames, dan kan Wijers daarin een rol hebben gespeeld. Liefst 24 miljoen euro nam de huidige voorzitter van Natuurmonumenten mee volgens Quote. Zo kon de Groene Bonus-prins Wijers van D66 een miljoenen-pand betrekken aan het Vondelpark.

Duurzame Burgmans: scheidend CEO van Akzo sinds 2011 en commissaris bij British Petrol (BP), hij is ook RvT bij WNF-Nederland. Hoffmann is een farma-gigant die groot werd met Valium-verkoop

De Bonuskoningen Antony Burgmans, Buchner en Thierry Vanlancker verloren in maart dit jaar de slag met de aandeelhouders: die eisten opsplitsing voor vlugge winst.

Die goudpot krijgen aandeelhouders nu ook. Na verkoop en lasten-aftrek kunnen de aandeelhouders nu 7 miljard euro cash tegemoet zien, als de Chemie-divisie uitgeleverd wordt aan Wallstreet-kapitaalsoldaten.

Quote 10 Augustus 2017, QuoteTopper van Wereld Natuur Fonds, BESCHERMHEER, zonder H

Vorig jaar schilderde Quote Burgmans nog af als ‘beschermheer van Akzo’, de oud-topman van Unilever die daar 4,5 miljoen euro salaris per jaar binnenharkte. Omdat hij volgens de officiele media-lezing toen de vijandige overname afketste door een investerings-maatschappij PPG.

Hoe waar was die officiele lezing dan, als het zo vlot kan verkeren aan het hof van de Ignobility der Bonuskoningen.

De gesneuvelde Akzo-chemiedivisie onder ‘beschermheer’ Antony Burgmans

Want 8 maanden na die lofzang door Quote, op 27 maart sneuvelt de AKZO-chemiedivisie alsnog. Burgmans levert het personeel uit aan de kapitaal-legers van Amerikaans Carlyle en CIC uit Singapore.

Dus: wie draagt er nu na afronding van de verkoop in november de lasten…Hoe is de verantwoordelijkheid voor AKZO’s huidige bedrijvigheid geregeld?

Duurzame Hans Wijers, AKZO-CEO tussen 2004 en 2011: trok daar 24 miljoen euro salaris en bonussen binnen, bouwde Akzo om tot verlieslatende verffabriek, prooi van vijandige overname

  • het lijkt meer dat Akzo Nobel eieren voor aandeelhouders kiest voor meer verzakkings-ellende toeslaat.. Daarvan kan het topje van de zoutberg nog maar zichtbaar zijn.

Akzo Nobel bezit bij Heiligerlee nog 12 actieve winningsputten die 1-2 miljoen ton zout per jaar bovenpompen. Daarvoor verbruiken zij jaarlijks ruim 4000 olympische zwembaden aan zoet water.

Boorlocatie Heiligerlee

En ze bezitten 11 Cavernes: winningsgaten op ongeveer 2 kilometer diepte, waar omwonenden schade door verzakking hebben als gevolg van gecombineerde gas- en zoutwinning en bodem-verdroging door wateronttrekking.

Ook in Twente is gevolgschade al aanzienlijk, met minimaal 62 instabiele cavernes die instorten kunnen.

Heiligerlee

Bij RTLZ lezen we  letterlijk het persbericht van Akzo-(ig)Nobel.

Thierry Vanlancker, CEO AkzoNobel, said: “Today is a key milestone in creating two focused, high performing businesses, to generate value for all stakeholders. We delivered on our commitment to separate the Specialty Chemicals business and did so ahead of schedule.

“We are very pleased to announce the sale of Specialty Chemicals to The Carlyle Group and GIC. We believe the business is well positioned to capture growth opportunities and further improve performance. Carlyle has significant experience in the chemicals industry and a proven track record when it comes to health, safety, innovation and sustainability.”

Daar lezen we ook niets over verantwoordelijkheid voor personeel en de echt bestaande omgeving met verzakkende cavernes, zoals in Groningen en Twente.

Museum Heiligerlee

Akzo Ignobel
De Rypothese lijkt opnieuw bevestigd: dat die Boardroom-jongens ‘het Klimaat’ en milieuclubs gebruiken (WWF, Natuurmonumenten cs) om nog steeds op korte-termijn-aandeelhouderswinst gericht gedrag mee groen te wassen.

Of we nu over Paul Polman praten, Antony Burgmans zijn opvolger bij Unilever, of Jeroen van der Veer (eerder Shell, nu ING) Vergelijk hun gedrag eens met de 27 jarige Adolf van Oranje, die op zijn op hol geslagen paard tussen de Spaans-gezinde legers belandt: niet te bang dus om klappen te krijgen, de zelfde klappen waar hij zijn soldaten ook aan blootstelt.

Je kunt het bedrijf ook omdopen in Akzo Ignobel, wanneer je alleen gaat voor korte-termijn-aandeelhouderswinst, en je divisies uitlevert aan de vijand.

Wanneer je het personeel- je voetsoldaatjes- op straat achterlaat, terwijl je zelf te paard wegrent met bonus. Kun je aan zulke mensen ook sociale verantwoordelijkheid overlaten?

Het nabijgelegen Scheemda in het Oldambt

Want wie zaten ook in strijd om de chemie-divisie? Waren dat mensen die geven om Akzo haar personeel en verantwoordelijkheid voor de directe omgeving in Nederland? Nee, dat waren vooral andere geld-soldaten, uit op een vlugge overwinning met pot goud.

Zicht op Scheemda-toren van hierboven

Carlyle moest het opnemen tegen de vijandelijke legers van Apollo Management, een combinatie van Bain Capital met Advent International en het Nederlandse HAL Investments. Is dat HAL niet het zelfde bedrijf HAL waar voormalig Akzo-CEO Hans Wijers sinds 2013 commissaris is?

De sneuvelende Graaf Adolf van 28 mei 1568, in 1886 opgericht in Heiligerlee

Dat ‘bedrijfje verpatsen/uitkleden’ om de aandeelhouders te sussen was ook de reden, dat Duurzaam Shell (Dutch Sustainable Growth Coalition) de NAM uitkleedde, personeel op straat gooide: de aandeelhouders plezieren, die een tegenvallende kwartaalwinst niet bliefden. Den Aandeelhouders Getrouwe, bleef Peter Voser tot in Den Doedt.

Dus hanteert de Boardroom het zwaard der bezuinigingen, het ‘overcompleet’ maken van personeel dat je loost op de maatschappij. Waarna de CEO zichzelf beloont voor deze moeilijke beslissing.

Waarom zou Akzo hier dan uitzondering zijn? Vanwege de ethische standaarden van Burgmans en de zijnen?

Behalve bij Westerlee (Tranendal) werd achter Heiligerlee op ‘De Hoogte’ slag geleverd in 1568. Zo leveren kapitaal-soldaten en Private Equity-huurlingen nu slag op de kapitaalmarkt

De private equity-firma’s betaalden 10 miljard euro voor de chemie-divisie van Akzo waarin de zoutwinning zit opgenomen. Zulke huurlingen (zie bijvoorbeeld Hema, en Heijploeg) verdienen dat (vaak geleende) aankoopbedrag  dan via opsplitsing en verkoop van inboedel weer terug.

Die zullen ook niet om gezeik met omwonenden verlegen zitten, overlegsessies: die willen de winst.

Heiligerlee, winningslocatie Zout Akzo Nobel

Oftewel, een 100 jaar oud bedrijf met personeel wordt vanwege aandeelhouders-winst op korte termijn gesloopt. De maatschappij krijgt de personele lasten. Wie draait dan op voor eventuele de gevolgschade van bodemdaling door zoutwinning?

We zien het al aankomen: Jan Publiek.

Casings, boorbuizen waarmee ze tot wel 2-3 kilometer diep in de grond boren in Groningen

Locatie Heiligerlee

Schade-vergoeding (toekomstige) verzakking slecht geregeld
Bij Heiligerlee hebben diverse huizenbezitters schade door verzakking, zoals muur-scheuren en kromgetrokken kozijnen. Dit als gevolg van de gecombineerde bodem-daling door zoutwinning (15-30cm) en gaswinning (idem).

We zien verder dat er weinig instrumenten zijn voor burgers, maar ook overheden om multinationals aansprakelijk te krijgen.

Boortoren met vezelhennep-veld van Hempflax

Deze overheids-notitie van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) ‘Staat van de Zoutsector‘ van 2018 stelt (blz 33):

Sodm constateert regelmatig dat er te weinig aandacht is voor preventieve onderhoudsmaatregelen. Ook is er te weinig aandacht voor de lange(re) termijn. Visie en strategie hoe om te gaan met de reisico’s die na de winning kunnen optreden staan nog in de kinderschoenen.

Het is niet langer verantwoord om het ordelijk verlaten van putten en cavernes in de ondergrond af te schuiven naar de toekomst en om steeds grotere cavernes te maken. Dit leidt tot een financieel risico voor de overheid en de samenleving.          

SodM verwacht (…)van bedrijven dat ze hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.

Boardroom-bonuskoningen aanspreken op hun eerlijkheid. Alsof je van de Hertog van Alva vraagt: ach toe, spaar die protestantse Ketters even, ze bedoelen het zo beroerd niet, ’t zijn best goeie jongens.

Wanneer je met zulke groene Boardroom-boys contact wilt maken moet je jezelf in een ijsbeer-pak hijsen en iets geks over het klimaat roepen.

Oud Winningsterrein Heiligerlee/Westerlee

Dus: wat meer dan ‘verwachten’ kan Staatstoezicht op de Mijnen? Dat klinkt meer als 80 jaar wachten, de tijd dat de oorlog tot 1648 duurde na de slag bij Heiligerlee.

Welk juridisch dwang-middel hebben ze, met AKZO in handen van een Singaporese kapitaal-parasiet?

Hennepvelden en zoutwinnnig = Heiligerlee/Westerlee

Een bewoonster vertelde mij dat nu Akzo, NAM, Gemeente en Landelijke overheid de hete aardappel naar elkaar toeschuiven. Hoeveel te meer zal dat in buitenlandse handen zijn, van een geld-soldaat van een vreemde mogendheid die zo snel mogelijk zijn deel van 10 miljard euro wil terugwinnen…

Aanwonende, aanvankelijk onttrok Akzo het grondwater, het kan nu zijn dat ze ook boezemwater aanvoeren. Hoe dan ook, ze dragen bij aan verdroging met 4000 zwembaden per jaar in Heiligerlee

Verkoop zout-divisie om Slochteren-achtig gedoe voor te zijn
Dus als je dan op 19 april 2017 in de Volkskrant deze reden leest, waarom Ton Buchner, onze TOPMAN ‘vecht voor zijn bedrijf’

Die ziet het afstoten van de wereldwijde chemische divisie, waar de Nederlandse zoutproductie een relatief klein onderdeel van is, als de ultieme poging om uit handen te blijven van zijn grote concurrent PPG.

Deze Amerikaanse verf- en lakkengigant heeft al twee keer een overnamebod gedaan op AkzoNobel. AkzoNobel-topman Ton Büchner ziet dat helemaal niet zitten en vecht voor de onafhankelijkheid van zijn bedrijf

‘Topman Buchner vecht voor zijn bedrijf’ blablablabla

…maar een jaar later gooi je het bedrijf alsnog weg naar een private equity-partij. Speelt dan niet even goed mee, dat AkzoNobel wegrent voor schade-claims tegen verzakkingen in de toekomst?

Dat je dat maar op de overheid afschuift, aka, de belastingbetaler, terwijl Boy Buchner lekker op de Bahama’s zit, en president-commissaris Antony Burgmans lekker duurzaam op vakantie gaat in een WWF-reservaat.

.Een jaartje later..zo, daar zijn we mooi vanaf, aldus president-commissaris Anthony Burgmans

In Twente in Boekelo- waar Akzo een eeuw geleden begon- zijn sinds 1991 diverse grote verzakkingen. En 62 zoutwinningsputten tonen instortingsgevaar. Dat toont deze lezing van Martinus den Harthogh van Akzo Nobel uit 2015:

Zoute lijken in de kast in Twente, KIVI-lezing 27-11-2015

Zoals het SodM constateert werd voor 1980 geen enkele voorzorg-maatregel genomen tegen instabiliteit van cavernes.

Tja….

Er hangen dus nog diverse zoute lijken in de kast. Die lijken zullen wel het laatste zijn waar een investeerder uit Singapore en Wallstreet zorg voor willen dragen.

Bron: Staatstoezicht voor de Mijnen, de jaaropbrengst van zoutwinning, ongeveer 6-10 miljoen ton per jaar…

4000 Olympische Zwembaden aan water bij Heiligerlee
Wanneer Antony Burgmans en Akzo Nobel zo ‘duurzaam’ zijn. Dan is er nog een ander opmerkelijk fenomeen: het hoge waterverbruik van die zoutwinning via Solution Mining (oplossen). Per kilo Jozo hebben ze wel 7-8 liter zoet water nodig, om het zout te winnen.

Dat kun je in deze wetenschappelijke publicatie lezen ‘Solution Mining and Cavern Use‘. Omwonenden in Westerlee/Heiligerlee stelden al dat het grondwaterpeil met decimeters was gedaald doordat Akzo Nobel dat water onttrok voor de zoutwining:

…zie publicatie: Haliet = NaCl = Keukenzout

De methode van Solution Mining heeft als gevolg, dat de jaarlijkse 1.3 miljoen ton zout die Akzo bij Heiligerlee omhoog haalt wel 10 miljoen kuub grond- danwel boezemwater vraagt. Dat is gelijk aan 4000 Olympische zwembaden (2500 kuub).

Terwijl ze bij het Waterfootprint Network/watervoetafdruk.org van Antony Burgmans zijn Wereld Natuur Fonds via pseudo-wetenschappelijke leugens waterverbruik van landbouw in kwaad daglicht stellen, zouden ze beter naar de mijnbouw eens kijken. Burgmans is ook commissaris bij BP, dat is British Petrol.

Bij het oplossen en omhoogpompen van zout heb je per kilo zout 8 liter zoet water nodig

Alle mijnbouw verbruikt veel water. Ook bij de winning van koper en zeldzame aarde-metalen voor windturbines heb je vergelijkbare hoeveelheden per ton aan water nodig. Net als bij gas- en oliewinning trouwens.

Zechstein-zee = fossiele zee van 250 miljoen jaar geleden

Dat aardgaswinning en zoutwinning elkaar overlappen is natuurlijk niet toevallig. Het aardgas van de Slochterenbel zit in zandsteen uit de bovenste Rot-Liegend. Dat ligt ONDER de zoutlaag van de vroegere Zechstein-zee, een tropische oceaan die 250 miljoen jaar terug opdroogde.

Boortoren

De term ‘zeezout’ is natuurlijk een beetje onzin. Alle zout is zeezout, maar dit JOZO-zout komt uit een fossiele zee zonder vervuiling door verf-fabrieken als die van Burgmans.

De Zechstein-zee

Het aardgas is het fossiele mariene leven dat in die Zechsteinzee-delta leefde, pure biobrandstof. Zoals alle zout gewoon ‘zeezout’ is, zo is ook alle methaangas gewoon biogas. Het zout in de Zechstein-formatie van Groningen zit dieper (wel 2 km) dan in Twente waar ze al op 400 meter diep winnen.

Zoutwinnings-locatie

Dus de combinatie van gaswinning- en zoutwinning in Friesland en Groningen kun je nu dus in 1 plaatje geologisch begrijpen.

Gaswinning-verdeelstation bij Slochteren

De strijd om gevolgschade voor huizen is nog niet gestreden…

Verdeelstation Slochteren. ’s nachts in de winter bij sneeuw ziet het er geweldig uit

Het agrarische Oldambt-landschap

De graanrepubliek

De gerst was al rijp

Saksische boerderij bij Scheemda

Monumentale herenboerderij Scheemda

De Goddelozen = De Eerlozen in het aardse Tranendal
Moraal van het verhaal: wat voor toegevoegde waarde voor een bedrijf hebben die Boardroom-bonuskoningen nu? Die Babyboomers wiens grootste verdienste het talent is om zich ergens binnen te leuteren met groene praatjes…Mensen die het bedrijf van binnen uithollen, waar ze zelf niets van opbouwden, zonder ‘Skin in the Game‘.

De globalisten die ons bedrijfsleven en grondstoffen uitleverden aan buitenlandse plunderaars? Zijn we 450 jaar na het begin van dat klop-partijtje van de Oranjes bij Heiligerlee met de Spaans-gezinde Graaf van Aremberg werkelijk ‘vrij Nederland’?

Waarom draait Hans Wijers niet persoonlijk op voor de schade die hij aanrichtte: hebben die CEO’s geen ‘skin in the game‘ als Adolf van Nassau. Waarom mag hij ondanks zijn brokkenmakerij lid van (wijlen) David Rockefeller zijn Trilateral Commission zijn; of juist dankzij zijn natie-verzwakkende wangedrag?

het nieuwe logo van Akzo na vijandige overname: de hand in een middelvinger-gebaar

Het probleem is dat wij de antwoorden op bovenstaande vragen altijd schuldig moeten blijven als horigen en lijf-eigenen van Wallstreet cs.

Als we dan toch weer in het aardse Tranendal terugkeren, zou ik bij het nieuwe Akzo-Nobel een kleine logo-aanpassing voorstellen. Dat ze dat Akzo-mannetje een dikke middelvinger geven, de onzichtbare middelvinger van De Markt, waar de Goddelozen (Babyboomers) het voor het zeggen kregen.

Scheemda, The Grim Reaper

Wat is Goddeloosheid/Secularisme anders, dan geloven dat je niet nu of in het hiernamaals rekenschap hoeft te geven. Goddeloosheid = Eerloosheid. En dus alles maar kunt flikken, als je er nu maar mee wegkomt… Dan is ook ‘waarheid’ niets dan ‘situationele ethiek’, dat wat mij nu van pas komt, en waarmee ik nu wegkom.

Tsjirp tsjirp, zoek de krekel, op De Hoogte, het historische slagveld

De Aandeelhouders getrouwe, blijf ik tot in den dood
We kregen die ’80 jarige oorlog’ steeds uitgelegd als ‘Godsdienst-oorlog’. Maar was het dat wel?

Je krijgt steeds meer begrip voor de Hertog van Alva, die zag dat die Protestanten vooral op handel en geld uit waren. Dat zij de eenheid van zijn Roomse Rijk bedreigden. Een Rijk, dat aan het Oosten van de Middellandse Zee al door de Turken werd bedreigd, waardoor ze helemaal om Afrika moesten varen om naar Indie te komen.

En dan slaat een leger onbehouwen plunderaars alle kerken stuk, wat De Beeldenstorm ging heten. Dan zou ik ook een expeditie-leger met Spaanse en Italiaanse soldaten sturen. Je kunt niet als het Staatstoezicht van de Mijnen ‘Verwachten’ dat mensen naar je luisteren, als je dat niet met geweld bekrachtigt.

We zagen bij de 16de eeuwse beeldenstormers het zelfde iconoclasme dat de Generatie ’68 van Antony Burgmans bedreef: zodat ‘God Zij Met Ons’ niet meer op de gulden staat, en we een Euro kregen als munt-eenheid van seculier Globalisme.

Een Leeuw met zulke kloten, dat kan geen Hollandse zijn…Dutch Courage. Terwijl het Koningshuis door republikeinse, socialistische en libertijnse invloed gezag verloor, was er dan 1873 een monumentje nodig om de historische band met deze Duitsers aan te halen

Het kloppartijtje van de Oranjes met de Graaf van Aremberg bij Heiligerlee in 1568 lijkt alvast historisch opgeblazen tot ‘Nederlandse Vrijheids-strijd’. Een legertje van 600 man, dat naar Groningen zou marcheren, maar in een graanveld bij Heiligerlee wat amok maakte: als uit de hand gelopen voetbal-rel.

Het (straf-)expeditieleger van de Hertog van Alba had 10 duizend man. Dat hadden ze nooit kunnen verslaan.

En Willem ‘De Zwijger’ van Oranje verraadde zijn voormalige beschermheer Filips, van wie hij Oranje in Frankrijk kreeg. Na het klop-partijtje in Heiligerlee was de oorlogskas van Willem al op, in zijn jacht op de meest lucratieve Nederlandse steden. Het plan van een 3-frontenoorlog moesten die Duitsers uit Nassau afblazen.

Hermanns Denkmall 1871 in Teutoburgerwald: Duitsers die overwinning op Fransen vieren na eenwording, het Germaanse oer-verleden verheerlijkend. Zo kregen wij in 1873 dat Adolf-monument in Heiligerlee om die Duitsers uit Nassau op te hemelen.

En zo bleef nog 80 jaar lang onrust bestaan, met af en toe een knokpartij om de meest winstgevende steden en koloniën die ‘Tachtig Jarige Oorlog’ ging heten. Terwijl enkele Amsterdamse kooplieden zich giga verrijkten, en zich opwerkten tot pseudo-adel. Zie mijn 4-Mei-Reportage ‘Den Aandeelhouders Getrouwe, Blijf ik Tot in Den Doedt’ 

Maar nu je dus (weer) weet dat Willem ‘zijn’ Oranje van de Spanjaarden kreeg, snap je ook die mysterieuze laatste regel uit het Wilhelmus (tekst stamt uit 1570):

Den Coninck van Hispangien Heb ick altijt gheeert.

Dat is: Willem werd door de Spanjaarden als katholiek opgevoed, en kreeg van hen Oranje in Frankrijk.

Gedenkplaat. Groningen heette nog ‘Friesland’ in 1570

In het Vierde Couplet van het Wilhelmus uit 1570 (dat niemand kent, of ooit zingt) laat Graaf Adolf dan het leven bij Heiligerlee:

Lijf ende goed al te samen
Heb ick u niet verschoont,
Mijn Broeders, hooch van Namen,
Hebbent u oock vertoont:
Graef Adolff is ghebleven,
In Vrieslandt in den Slach,
Sijn siel int eewich leven
Verwacht den jonghsten dach.

Zoals ze nu nog steeds ‘Het Noorden’ zeggen, wanneer men in de Randstad over Groningen, Friesland en Drenthe praat.

Graaf Adolf van Nassau (een Duitser)

Het aardse Tranendal
Dankzij de Romantiek en het Nationalisme van de 19de eeuw – met het ophemelen van een vaag volks-verleden – werd de 80 Jarige Oorlog weer afgestoft. Zo, kwam 1873 een nieuw monument in Heiligerlee van ‘den roemrijke uit den hand geloopen voetbalrel‘: de Groninger variant op het Hermann’s Denkmal (1871) van de Duitsers. Het Friese Blut und Boden-volkslied werd toen ook geschreven.

En zo kon ook het Wilhelmus uit 1570 met haar geschieds-schrijving onder het stof vandaan komen

Dat Wilhelmus werd uiteindelijk in 1932 ons volkslied, het verving het meer racistisch-romantische ‘Wier Neerlands Bloet door d’ Aadren stroomt, van Vreemde Smetten Vrij’. Van Romantisch dichter Tollens, de poeet van burgerlijke Blut und Boden.

Geuzen = ‘Geux’ de Franse term voor ‘bedelaars’

Toen SS-Prins Bernhard van Lockheed Affaire tot Buitendendeurneuker zich de Oranje-familie introuwde, de latere oprichter van HET Groene Vernis voor duistere zaken: Wereld Natuur Fonds. Toen na 1932 mochten we vervolgens zingen dat we ‘Van Duitschen Bloet’ zijn, in plaats van smetteloos Neerlands. En 7 jaar later kwamen Bernhard’s SS-vrienden die passage uit het Wilhelmus bekrachtigen.

Ja, dat roemrijke verleden in dit aardse Tranendal. Als je vandaag denkt ‘wat verveel ik me de tyfus’ dan heb je altijd het verleden nog. Het roemrijke verleden is er om het heden draaglijk te maken.

2 Replies to “Akzo-top ontvlucht mijnbouwschade-slagveld Heiligerlee…”

  1. Wat maakt het uit, je houdt ze toch niet tegen. De rijke machtige families spannen nu eenmaal samen tegen de rest van de wereld. Zo was het en zo zal het altijd wel zijn. Hopelijk doen ze niet teveel kwaad.
    Het is wel een beetje jammer dat er geen gerechtigheid bestaat. Als de grote jongens zelf voor de schade zouden opdraaien, dan zou het wel snel ophouden.

    En het ‘volk’ feest gewoon door. Totdat het teveel hoofddoekjes in de straat ziet. En de hoge rekening op de mat. En het eeuwige gebrom van de warmtewisselaars hoort. En de belasting die de pan uitrijst. En de grond die verzakt. En de zon die verduistert wordt. En het water dat afgepakt wordt. Dan gaat het zelfs elkaar erom te lijf. Onwetend, stom, verdwaald, verweesd.
    Eeuwen lang in de maling genomen door de vijand. De wolf vermomd in schaapskleren.
    Op het verkeerde been gezet door de ‘leraren’.
    Triest maar waar. Het begrijpt niet eens de sprookjes meer.
    Het denkt dat het maar sprookjes zijn. In plaats van waarschuwingen.

    Maar ja. Zo gaat het. Zo is het leven.

  2. @Rafael, ja: zie de kranten, die schrijven datgene over dat lekker klinkt, aannemelijk volgens de eigen wereldvisie, dus zo kun je mensen iedere keer weer prachtig om de tuin leiden. Nu weer met ‘Rutte ziet handel in het klimaat’, wat het dan weer goed doet bij zelf-identificatoren met ‘rechts’

    En voor ‘links’ speld je weer een ander verhaaltje op van morele eigengeilerij

    Als je visie op waarheids-vinding overeen komt met ‘wat de mensen zeggen’, in plaats van rede, logica, bewijs en wijsheid, kennis van De Menselijke Natuur: wat mensen doen is wat ze vinden, niet wat ze zeggen.

    De meeste mensen liegen ook tegen zichzelf, dus zouden ze dat niet tegen anderen doen?

    En is het kwaad aangericht, dan rennen ze verdwaasd rond, ‘hoekandannou?’ Zoals het nu staat zijn we rond 2030 al een B-land, als we dat al niet zijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *