‘Sportvismaffia’: ‘NVWA creëert angstcultuur beroepsvissers’….

NVWA-kantoor Stellendam

Intimidatie en pesterijen door NVWA-inspecteur en sportvisser Leendert Schneider, ook riviervisser Jeroen Wyatt uit Woudrichem durft er nu een boekje over open te doen nadat collega Thijs de Visser voor Interessante Tijden uit de school klapte.

Tegelijk stuurde Andries Visser als kleinschalig beroepsvisser op zeebaars in IJmuiden zijn ervaring met (procedures tegen) de NVWA en Rijkswaterstaat toe. Beide zien in de lobby van Sportvisserij Nederland een belangrijke oorzaak, dat de NVWA en overheid ze hinderen in hun werk.

Visser noemt ze ‘de sportvismaffia’, die ‘letterlijk het bezwaar van Rijkswaterstaat schreef tegen toekenning van mijn visrechten’.

Kantoor Leendert Schneider NVWA Stellendam, hij woont in Nieuw Beijerland (Hoekse Waard) en is preparateur (taxidermie)

Getreiter en pesterijen
‘Het getreiter door Leen(dert) Schneider (NVWA, inspectiedienst LNV) begon in 2018, nadat we Thijs de Visser na zijn arrestatie hadden geholpen bij het uit het water halen van de netten’, stelt zijn collega Jeroen Wyatt per telefoon.

‘Dat doe je gewoon voor je collega’, maar vervolgens leek het of hij ons op de korrel kreeg. Schneider belde vervolgens op met vragen over je werkwijze.

Of dat je plots terwijl je niet viste maar de haven van Stellendam binnenliep, daar niet je netten mocht schoonspuiten. Omdat dit op papier niet je viswater is. Formeel is dat ook zo, maar zulke aanmerkingen ervaar je ook als pesterij omdat je er immers niet vist.

Vervolgens werden op 5 april 2019 netten van mij in beslag genomen. Ik zou netten visklaar hebben liggen in de gesloten tijd die 1 april begint. Maar dat is onzin. Ik had geen netten in het water, en de netten die aan boord lagen had ik er op tijd uitgehaald. Daar kon je niet mee vissen, dan moest je eerst het plastic en vuil er nog uit halen.

De manier waarop het ging, was wat me stoorde. Ze roepen je op, en als je dan bij de boot komt wacht Schneider je op met een paar Sportvisser-boa’s. Ik heb ‘rot maar op’ geroepen, toen ze me sommeerden om me te laten verhoren.

Nu dient mijn zaak bij de rechtbank in Zwolle, maar voor het bezwaar tegen de inbeslagname van de netten moet ik een bezwaar indienen bij het Functioneel Parket in Amsterdam.’

Leendert Schneider, sportvisser en Boa voor de NVWA

Collega’s ‘kapot gemaakt’ door Schneider (NVWA)
Volgens Wyatt zouden meerdere collega’s al ‘kapot gemaakt’ zijn, maar door de ‘angstcultuur’ die de NVWA volgens hem creerde durven die nog niet te praten.

Zijn collega Wilkin de Boer werd bijvoobeeld jarenlang door Schneider gehinderd in zijn werk. Die kwam voor zijn rechten op en ‘ging dwars liggen’ volgens Wyatt: “maar ze hebben hem toch murw gekregen’.

Een andere intimidatie-actie door Schneider was gericht tegen Peter de Man die in het Rotterdams Havengebied vist. ‘Daar hebben ze alles op de kop gezet, tot de vuilniscontainer aan toe omdat hij ondermaatse snoekbaars zou verbergen’, stelt Wyatt.

‘Ik heb helemaal niets tegen controle of de NVWA als instelling, maar de wijze waarop dit nu verloopt gaat werkelijk alles te buiten’, stelt Wyatt.

Volgens Wyatt speelt de lobby van Sportvisserij Nederland hier een kwalijke rol: ‘Het is moeilijk om zwart op wit aan te tonen’, erkent hij. ‘Maar het gedoe tegen beroepsvissers begon toen ze van een overheidsorganisatie overgingen tot particuliere organisatie.’

De literatuur voor vandaag…

Commercieel bedrijf met Boa’s
Sportvisserij Nederland werd een private stichting, die ontstond uit de Organisatie ter verbetering van de Binnenvisserij (OvB). De OvB investeerde inkomsten uit de Vispas om juist de visstand te verbeteren voor alle vissers, ook de beroepsvissers. De OVB werkte dus samen met beroepsvissers, maar wijzigde vervolgens haar koers.

Nu verdient Sportvisserij Nederland liefst 8 miljoen euro per jaar aan de vispassen van leden, op een totaal van 10 miljoen euro. Een lucratief bedrijf ontstond, dat actiever de media opzocht voor campagnes.

Sportvisserij Nederland ging in 2008 samenwerken met ‘groene’ ngo’s die tegen beroepsvissers campagne voeren, zoals Wereld Natuur Fonds, clubs die hen als criminelen neerzetten die de paling als ‘panda’ laten uitsterven. Ook werd Sportvisserij Nederland commercieel concurrent van beroepsvissers.

Met schubvisrechten EN BOA

De schijn van corruptie
Mede, nadat ze de schubvisrechten bemachtigden in een deel van de rivierdelta. Zo is de Hengelsportfederatie Midden Nederland schubvisrechthebbende op de Waal. De secretaris daarvan, ArjanThielking is in zijn functie bij Rijkswaterstaat tevens boa, dus iemand die bij beroepsvissers mag binnenvallen.

Zo verdient Sportvisserij Nederland nu ook geld aan verhuur van visrechten. Sportvisserij Nederland mag boa’s (inspecteurs) opleiden met haar Hengelsportfederaties. Zo kan dit private bedrijf dus met haar connecties staatsgeweld inzetten, om eigen belangen te behartigen.

Bij diverse overheidsinstanties, zoals Rijkswaterstaat werken vervolgens sportvissers, die zo aan een boa-bevoegdheid komen. Vooralsnog heb ik over die gewekte schijn van belangenverstrengeling bij bv dhr Thielking (Rijkswaterstaat, boa, Hengelsportfederatie) nog geen antwoord mogen ontvangen.

Uit Waterschap Rivierenland berichtten we over de treitercampagne tegen beroepsvisser Andre Blokland, van sportvissers die bij dat Waterschap werkten. Jarenlang moest Blokland vechten via procedures, omdat hij continue door een combinatie van Waterschap en lokale politie gestalked werd en beschuldigd.

Bij Blokland braken zelfs 2 politiemannen in van de Eenheid Rotterdam, als intimidatie-actie.

De OM-officier hielp Blokland met de rechter aan een veroordeling, omdat hij de namen en afbeeldingen van de agenten op Facebook had gezet. Blokland werd later met hartklachten in het ziekenhuis opgenomen.

OM, advocatuur en ‘rechterlijke macht’ zijn vaak als 1 kliek te beschouwen zo weet iedereen met ervaring in procedures.

Haven IJmuiden

‘Al heel wat vissers kapot geterroriseerd’
Van Andries Visser uit IJmuiden ontvingen we de volgende elektrische brief over de AID/NVWA en zijn ervaringen daarmee:

Concreet heb ik nu zelf een zaak lopen bij de Rechtbank Haarlem, kort samengevat heb ik voor twee kleine vissersbootjes waarmee ik beroepsmatig met de hengel op zeebaars vis (LHP) een Kustvergunning aangevraagd, die aanvraag is in eerste instantie toegewezen
(bevestigd per mail door medewerker van het RVO, mw Goudriaan).

Er moest nog een ambtelijke verklaring opgestuurd, dat is gebeurd. Jaap Kraaijenoord van de NVWA IJmuiden heeft de verklaring afgegeven en die vervolgens weer ingetrokken na contact met mw. Goudriaan.

Mijn aanvraag is na het intrekken van die verklaring alsnog afgewezen, daartegen heb ik bezwaar gemaakt omdat de zaak rammelt aan alle kanten, en nu gaan we naar de Rechtbank.

Ik heb wel vaker wat gehad met de AID/NVWA hier in IJmuiden, ik heb er ooit een vat levende aal omgekeerd midden in hun kantoor want als ik het gelul van de heren zat ben dan laat ik op een andere manier merken wat ik er van denk. Ik knok mijn leven lang al om te overleven als kleinschalige visser.

In een andere, veel grotere rechtszaak heeft RWS besloten mijn visrechten binnen de pieren van IJmuiden af te pakken. Ik vis daar al mijn hele leven en heb rechten van anderen in dat gebied overgenomen.

Destijds is die overname doorgegeven aan RWS en aan Den Haag. De vergunningen van Den Haag zijn gewoon overgeschreven maar nu bleek een paar jaar geleden dat het door RWS nooit administratief verwerkt is en daarom zegt RWS dat ik die rechten dus niet heb en niet meer mag vissen.

…steenlopers Pier van IJmuiden

Sportvismaffia
Dit alles is aangezwengeld door sportvismaffia die zeer actief en zeer doortastend bezig zijn alle beroepsvissers zoveel mogelijk dwars te zitten en te terroriseren. Er zijn al heel wat vissers kapotgetreiterd, die De Visser waarover je schreef is echt de enige niet daar.

Maar wat betreft de RWS: De medewerkster die destijds de overname zou afhandelen kende ik persoonlijk heel goed, haar man was een vriend van mij, zij is overspannen geraakt en heeft de klus destijds niet goed overgedragen. Nu durft zij geen verklaring af te leggen tegen haar werkgever en is mij verboden contact met haar te hebben.

Na overleg met de Vissersbond is de zaak bij een advocaat die zij hebben aangeraden neergelegd, daar ben ik al duizenden euro’s aan kwijt en het einde is nog lang niet in zicht. Het grootste deel van het betoog van RWS is letterlijk (openlijk) door de sportvissers geschreven, zij zijn als ‘belanghebbenden’ gehoord.

Het is toch van de zotte dat hobbyvissers door een instantie als RWS als ‘belanghebbenden’ worden aangemerkt en doorslaggevend/leidend zijn in dit proces. Die visrechten zijn mijn pensioen, het is de basis van mijn bedrijf en ik ga knokken tot ik erbij neerval.

Ik heb de visrechten rond de pieren van IJmuiden, een deel heb ik verhuurd aan de sportvisserij maar we hebben altijd gezeik als we daar vissen. We worden verrot gescholden terwijl we gewoon ons werk doen en we worden bekogeld met visloodjes. Ook de milieuklanten staan met telelenzen op de kant te kijken of er niet een aalscholver in het net zit.

Over de tonnen (!) lood die de sportvissers achterlaten in het milieu hoor je overigens nooit iemand, ook zo gek.

Nederlandse overheid niet te vertrouwen
Meer vissers die een boekje open willen doen over de NVWA zijn welkom. Ook boeren melden zich al. Zie ondertussen ook de nieuwe aflevering van Blue Tiger Studio over klokkenluider Eric Lemmens. Die onthult hoe de politie in Limburg (Heerlen-Hoensbroek) in drugs bleek te handelen.

En hoe hij als klokkenluider na die ontdekking en zijn onderzoek jarenlang werd geïntimideerd en zelfs aan een strafblad werd geholpen.

Het begint bij ‘preventief hinderen’ tot uitlokking en het fingeren van bewijsmateriaal tegen je. Samen met hun OM creëren ze een ‘luchtje’ rond je, zodat het steeds gemakkelijker wordt om je met staatsgeweld te terroriseren.

Dreigen met Kort Geding door Leendert Schneider en NVWA, ingedekt door zijn chef Loes de Maat omdat ik als journalist niet zijn naam zou mogen noemen….Ja daag, ambtenaren die boven de wet staan en iedere journalistieke bejegening?

‘Lobbycratie’ of gewoon ‘corruptie’
Dankzij de groeiende corruptie-problemen bij de overheid, is het Pikmeerarrest (1996, ambtenaren niet persoonlijk aansprakelijk voor schade die ze aanrichten) ook niet meer van deze tijd. De persoonlijke aansprakelijkheid van ambtenarij moet hoog op de politieke agenda. En ook moeten zij eenvoudig ontslagen kunnen worden bij aantoonbare corruptie. Nu worden ze hooguit ‘overgeplaatst’ naar een ander baantje met betonnen CAO.

De NVWA heeft tot nu niet inhoudelijk gereageerd op het door mij aangebrachte dossier, behalve met twee dreigbrieven.

Idealiter zou een overheidsorganisatie juist alles doen om (de schijn van) belangenbverstrengeling in eigen gelederen tegen te gaan. In plaats van de boodschapper monddood te maken, zoals dat bij een bananenkoninkrijk past. De aangehaalde praktijken zijn geen ‘incident’.

We schreven woensdag al, hoe NVWA-inspecteurs tegen een boer uit Friesland bewijsmateriaal vervalsten, om hem voor dierverwaarlozing veroordeeld te krijgen. De boer werd in hoger beroep vrijgesproken, toen bleek dat zij videobeelden met software hadden gemanipuleerd.

Wie mij bedreigt als journalist, geeft me een prachtige aanleiding om in de beerput genaamd ‘NVWA’ te graven tot de onderste steen boven is. Getuigen die willen helpen om het ‘terroriseren’ door kwaadwillende inspecteurs met mogelijke dubbele agenda’s tegen te gaan: meldt het!

Milieuclubs geven visserij alle schuld en verzwijgen waterkrachtcentrales met tientallen tonnen palingsterfte per jaar

Feiten creeren
De negatieve propaganda door WNF en Sportvisserij Nederland tegen beroepsvissers, heeft zeker effect op de Rechterlijke Macht en het OM, mensen die de linkse media en mainstreammedia nog geloven. Hun Sylvia Kubicz van het Functioneel Parket, zou al gezegd hebben dat vissers al bij 1 ‘overtreding’ hun vergunningen gaan kwijt raken.

Het in de media geplugde verhaal dat zij vis helpen uitsterven werkt dan zeker mee bij de vlottere vervolging en veroordeling door meestal vrouwelijke linkse rechters en vrouwelijke milieuactivisten, die via Public Interest Litigation (PIL) feiten willen creëren. Dus nieuwe regels en strenge wetten afdwingen via de ‘rechtspraak’, waarmee een ‘publiek doel’ (hun eigen belang/ideologie) geborgd is..

Wanneer inspecteurs overtredingen verzinnen, of door een gekleurde kijk op beroepsvissers ze al bij voorbaat verdenken, dan helpt dat de lobby om de resterende beroepsvissers te elimineren van clubs als WNF. (en de projectgroep NL Delta).

Deze Ijsselmeerpalingen zijn wel dood, maar alles behalve uitgestorven….

Blijf negatieve verhalen strooien, en de invallen komen vanzelf zo vertelde een houder van een vogelasiel mij al eens, Charles Brosens van de VOND. Die kwam zo aan een lucratief handeltje via inbeslagnames door de AID (NVWA).

Dit gebeurde in 2007/8 tegen valkeniers in Nederland na een campagne van Vogelbescherming over ‘illegale vogelhandel’. De Milieupolitie en het OM namen klakkeloos een nep-onderzoek van Arnold van Krefeld voor Vogelbescherming over als ‘feitelijk waar’, zo erkende inspecteur Cock van Sleeuwenhoek en zo was ook de teneur van het politieblad ‘Blauw’.

Met een ‘bijzonder gemotiveerde’ overheid, sta je zo als burger snel op het menu van privaat belang, die publiek geweld misbruikt.

2 Replies to “‘Sportvismaffia’: ‘NVWA creëert angstcultuur beroepsvissers’….”

 1. Als je ijsselmeer paling ziet liggen die wel allemaal de zelfde maat hebben komt dat omdat het waarschijnlijk kweek paling is, aldus een paling kweker. Die kon ons tijdens een excusie daar vertellen dat zijn paling levend een rondje ijzelmeer rijd in een tankauto met ijsselmeer water. En dan mag je het ijsselmeer paling noemen.

 2. Dat getreiter van die BOA’s is super irritant en mijns inziens niet te rechtvaardigen ,wat mij betreft ben je dan ongeschikt, maar vergis je niet ook sportvissers hebben hier last van.
  Paling mogen sportvissers al jaren niet meer in hun bezit hebben, om het goede voorbeeld te geven claimt sportvisserij Nederland.
  Pas sinds vorig seizoen mochten de sportvissers weer één zeebaars groter dan 42 cm in hun bezit hebben en dat zijn er inmiddels twee buiten de gesloten tijd.
  En ik snap de irritatie wel wanneer tientallen hobby vissers die veel tijd en geld hebben geïnvesteerd om een dagje op een van de pieren te gaan zeebaarsvissen en er blijkt honderden meters te zijn afgezet met de netten van één broodvisser .
  In ieder geval wordt er aan de wal en dan met name op de pieren en havenhoofden regelmatig gecontroleerd of sportvissers geen ondermaatse vis of verboden vis in hun bezit hebben.
  De bekeuringen zijn niet mals en de frustratie groeit wanneer je ondermaatse en verboden vissoorten gewoon op de markt kan kopen.
  Zoals je laatst liet zien is een eend schieten en oppeuzelen best wel spannend en je voelt je weer even één met de natuur, datzelfde voel ik wanneer ik een zelf gevangen zeebaars of snoekbaars thuis opdien.
  Het gemak waarmee mensen die niks met je stijl van leven van doen hebben even beslissen dat het over moet zijn is tekenend voor deze tijd.
  Paling vangen opsparen en roken of op snoek met een levende voorn is al een tijdje allebei verboden en lijkt niet zo heel erg en is misschien ook nog wel terecht maar toch, voor heel veel mensen was het iets waar ze de hele week naar uit keken net als het zoeken naar kievietseieren .
  Zelf heb ik nooit eieren gezocht of met een geweer een vogel of ander wild geschoten maar ik snap de passie en zal nooit voor een verbod tekenen.
  En dat geld wat mij betreft ook voor vuurwerk , dance events ,roken ,alcohol enz enz.
  Al heb je er niks mee en er soms wat last van, gun een ander ook wat en vergeet je eigen tijd niet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *