Bestel HET fotoboek over vrijheid op Lieverdooddanslaaf.com

Alde Toer bij Eesterwierum aan oeverwal Middelzee

Je kunt vanaf nu mijn koffietafelboek en fotografisch debuut ‘Liever dood dan Slaaf, een Pelgrimstocht door de Friese Natuur op zoek naar Vrijheid’ voorbestellen, via webzijde Lieverdooddanslaaf.com, voor 58,25 euro (ex verzending in NL) Betaling met Ideal is daar mogelijk. Het komt in hardcover en gebonden luxe uitvoering, zal 352 pagina’s bevatten met honderden van mijn beste beelden.

Upstalsboom

We namen al even een promo-video op bij De Alde Toer, het mystiek scharnierpunt van mijn geboorte-eiland Westergo. Die magische plek figureert prominent in het resulterende koffietafelboek van twee kilo zwaar op liggend A4-formaat, onze eigen ‘Glastonbury Tor’…

De webzijde zal gaandeweg uitbreiden tot themapagina van het motto ‘liever dood dan slaaf’, een mentaliteit van eigenzinnigheid en vrijheidsdrang.

Je moet niet een konijn worden dat zich blindstaart in het licht van de koplampen van een aanstormende auto. Dan kun je menen ‘vrijheidsstrijder’ te zijn, maar ‘vrij’ ben je pas wanneer je niet door je tegenstander bent geobsedeerd maar wanneer je vanuit eigen kracht en een geestelijk evenwicht werkt, ‘kung fu’ iets dat je door oefening en ervaring leert vinden.

Glastonbury tor. De natuur is pure mystiek

Ondergetekende werkte jarenlang vanuit het ‘wat ik niet wil’ idee, maar kwam op zijn pelgrimstocht uiteindelijk bij een ‘dit is wat ik wel wil’-gevoel uit. Je verbeeldingskracht kan dat geloof zijn dat bergen kan verzetten, en die verbeeldingskracht was ook de bron van historische ‘Friese Vrijheid’…

De mentaliteit die je bij anderen wilt zien, dien je vooral zelf te versterken

Na het ontmaskerende meer onderzoeksjournalistieke werk over de 17 SDG Doelen van de 2030 Agenda in de Epoque 11 voor uitgeverij de Blauwe Tijger, is dit ‘biertafelboek’ een manier om mijn rol als beeldend excursieleider en onderwijzer(szoon) ter hand te nemen.

Mensen inspireren met wat je op die tochten van West Friesland tot Denemarken zelf in extase bracht. Met ‘Liever dood dan Slaaf’ kunnen jongeren en volwassenen hun eigen natuurlijke oorsprong weer (her)ontdekken, als afstammelingen van het Noordzeevolk dat door de Romeinen al als ‘Frisii’ werd beschreven.

Alde Toer bij herfstig weer

Om te weten waar je naartoe wilt, moet je ook begrijpen waar je vandaan komt. Mijn pelgrimstocht begon vanuit een negatieve realisatie ‘hee, waar is die mentaliteit van de voorvaderen gebleven’, maar eindigde bij het punt dat ik zelf weer Fries wilde spreken.

Het kan ook projectie zijn, wanneer je iets in anderen meent te missen.

Je had onderweg kennis en ervaringen verzameld, die je kijk op de eigen achtergrond voorgoed in positieve zin veranderden. Qua schrijfstijl en ironie poogde ik de toonzetting te evenaren van 1 van mijn leukste reisreportages, het ‘Mysterie van de Missende Tanden‘ over New Age hoofdstad Glastonbury dat ik in dagblad Trouw publiceerde, al weer een jaar of 12 geleden.

 • Om de eerste druk te financieren moeten we nog een investeringsgaatje dichten van 8k. Dank reeds voor de gulheid van de mensen die mijn droom helpen realiseren, de families Visser en Ruijter. Je kunt helpen de vlotte uitgave van mijn levenswerk en meesterwerk mogelijk te maken via een donatie aan de stichting die Interessante Tijden ondersteunt: Stichting MW&B. IBAN NL04INGB 0005526038 ovv Rypke’s Koffietafelboek

Sneak Preview uit hoofdstuk 3

Het reeds door een professionele Friese DTP-er opgemaakte eindproduct van 362 pagina’s, hardcover: het is werkelijk fantastisch, ik moet er steeds weer naar kijken en hoop dat mijn enthousiasme ook jullie deel mag zijn.

2 Replies to “Bestel HET fotoboek over vrijheid op Lieverdooddanslaaf.com”

 1. Prachtig Fryslan!
  Heb er vaak met de moter doorheen geslakt.
  Ik moet er ooit nog eens doorheen zonder twee cilinders fietsend of nog beter lopend. Lopen heb Ik vaak gedaan in Noorwegen fantastisch! een aanrader.
  Daar kun je je echt wanen in niemandsland, uren lopen zonder iemand tegen te komen en ergens op een rotsje uitrustend genieten van de natuur en stilte die oorverdovend blijkt te zijn als je dat meemaakt.
  Doen Rypke NW.

 2. Op de desbetreffende site mis ik informatie over de uitvoering van het boek, waarvoor ik zeker interesse heb. Betreft het een hardcover, is het gebonden, formaat, aantal pagina’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *