Ons uitzicht vanuit het vliegtuig straks…

Bron: Martí-Molist, J., Dorado-García, O. & López-Saavedra, M. The Volcanic Geoheritage of El Teide National Park (Tenerife, Canary Islands, Spain). Geoheritage 14, 65 (2022). https://doi.org/10.1007/s12371-022-00698-5

De nummer drie van grootste vulkanen ter wereld, El Teide is straks zo vanuit het vliegtuig te zien. Volgens dit artikel ‘The Volcanic Geoheritage of El Teide National Park‘ is daar de geologische informatie voor toeristen niet meer bij de tijd. Maar dat zie je niet, wanneer je er overheen vliegt, wel dit maanlandschap op aarde.

Bron. NOAA Global Monitoring Laboratory Manua Loa

De grootste actieve vulkaan is Manua Loa op Hawaiï, die in december uitbarste. Daar staat op 4000 meter hoogte het meetstation-Manua Loa Atmospheric Baseline Observatory- waar ze sinds 1957 de CO2-concentratie meten in de atmosfeer. De jaarlijkse uitkomsten daaruit nemen ze als maat nemen voor de mondiale ‘CO2-uitstoot’ bij klimaatmodel-berekeningen. Dat meetstation werd daar geplaatst voor de Amerikaanse Marine, die toen openlucht-kernproeven hield vanaf marineschepen met Operatie Hardtack: Kernraketten afknallen en op 200 kilometer hoogte laten ontploffen.

Manua Loa moest vervolgens de verspreiding van C14-isotopen uit die explosies via CO2 meten. Later werd daar de CO2-meting aan toegevoegd om de menselijke invloed op CO2-concentraties te volgen, een idee dat werd toegeschreven aan Charles Keeling. Maar Harry Wexler was de grondlegger.

Wie denkt ‘hee, wat gek dat ze OP een actieve vulkaan de CO2-concentratie van de wereld zeggen te meten’, die gedachte kruiste ons ook. Want bij een vulkaan komt immers megatonnen aan CO2 vrij. Dus meet je dan niet het CO2-signaal van de zondige mensheid, maar dat van de actieve vulkaan ter plaatse?

De NOAA, de Amerikaanse mariene wetenschap verzekert ons van niet. Dat ze een stabiel signaal krijgen, en enkel bij een veranderde windrichting een CO2-piek meekrijgen van de vulkaan. Manua Loa is echter weer zeer actief geworden, en wel zo dat ze de stroomtoevoer naar het meetstation onder een laag lava bedekte.

CO2Bubbels Maria Laach

Daardoor werd afgelopen najaar de meetreeks aan CO2-concentratie onderbroken, en een lavastroom vernietigde de toegangsweg. Sindsdien komen ze met de helikopter luchtsamples ophalen, die dan in Boulder Colorado verder geanalyseerd worden.

To maintain the continuity of long-term observations, NOAA contracted with a local helicopter company, Paradise Helicopters, which began weekly flights to the site starting December 21, 2022, to collect air samples via a portable, battery-powered flask system. The flask samples are then shipped to and analyzed at NOAA’s Global Monitoring Laboratory in Boulder, Colorado.

In January 2023, a battery storage system was delivered by helicopter and will be linked to existing solar panels to allow for the restart of some of the facility’s important sampling instrumentation.

De NOA kondigde 6 februari een grote renovatie aan van dat meetstation.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *