The Church of Climate in de steigers

Kathedraal in de steigers

De Kathedraal van Gloucester kreeg in 2016 een vrouwelijke bisschop met streng genderneutrale uitstraling. Die liet op dit hoogstandje van laat Middeleeuwse Gothische bouwkunst meteen zonnepanelen plaatsen.

De Anglicaanse Kerk is namelijk een Klimaatkerk geworden, die haar eigen aanwezigheid en geloofwaardigheid in het jaar 2030 met honderd procent wil reduceren. Dat gaat volgens de Net Zero Carbon Roadmap.

Dak van Kathedraal van Gloucester kreeg zonnepanelen

Koolstofmijlpalen
De Church of England deed haar klimaatgelofte in 2020. De Anglicanen hanteren sinds adoptie door hun bestuur in juli 2022 een Net Zero Carbon Roadmap. Op de website zie je als afbeelding de Kathedraal van Gloucester haar dak met zonnepanelen. Zij stellen:

General Synod voted in February 2020 for the whole of the Church of England to achieve net zero carbon by 2030. The vote recognised that the global climate emergency is a crisis for God’s creation and a fundamental injustice.

E is een politiek uitgeroepen klimaatnoodtoestand, vanuit een communistische oneworld-agenda die fundamenteel ingaat tegen het Evangelie. Het klimaat is ook niet God’s schepping maar een menselijke statistische creatie. Dat ‘fundamental injustice’ is een buzzword dat er voor de socialistische bijsmaak is ingefietst.

Nuff said

Voor alle onderdelen van de Anglicaanse kerk hebben ze ‘milestones’ opgesteld, hoe ze klimaatbraaf zullen worden voor 2030. Een neger in het habijt en een kleurlingvrouw leggen je op YT uit hoe je dat bereikt. Geen haat, maar het geeft wel aan welke geest er door de Church of England waart.

Gezond zondenbesef werd ingeruild voor blanke zelfhaat.

Ze zijn dus meer met CO2 bezig, dan met de vraag hoe kerken de Britten weer tot Jezus Christus brengen. Dat ze daar voor 2030 quota voor opstellen, de groei in gelovigen. Of dat ze eens meer dan veertigduizend volgers op Youtube krijgen, in een land met tientallen miljoenen mensen.

Als jeugdactiviteit maken kerkkindjes hier nu Mandala’s voor Mindfullness. Nou ja, wij gingen vroeger naar de kindernevendienst en maakten dan Jezus-kleurplaten.

Het resultaat van de Mindfull Crafts for Families day, een boeddhistisch product

Vroeger wás alles beter, zo leer je wanneer je de kathedraal bezoekt. In ieder geval, als het op de creatie van schoonheid aankomt.

Bij de ingang word je op dwingende wijze verzocht een ‘vrijwillige bijdrage’ van vijf pond per persoon te doneren. De kathedraal staat bijna permanent in de steigers voor onderhoud, en dat kost het nodige. Eenmaal binnen in deze Gothisch-Romaanse tempel valt vooral je mond open van verbazing en ontzag:

  • hoe konden die hoog-Middeleeuwse bouwmeesters zo’n hoogstandje afleveren met hun voor onze tijd beperkte middelen?

Ongelooflijk, hoe ze God’s grootheid in bouwkunst to uitdrukking konden brengen

Zoveel aandacht voor schoonheid en detail, dat zou in de moderne tijd nooit meer gebeuren.

Neem alleen al de galerijen van de voormalige abdij, de plafonds. De plafonddelen zijn allen naadloos sluitend bijeen gebracht, met ieder deel dat als beeldhouwkundig meesterwerk op zichzelf staat.

Hele verhalen in glas en lood

En de ramen met glas in lood, die bij de restauratie in 1896 door de lokale vrijmetselaars opnieuw werd vormgegeven.

Ieder plafonddeel is een meesterwerkje in beeldhouwkunst

Hier werd een deel van de Harry Potter-films opgenomen. Die zetten een deel van de galerij onder water, en beloofden dat er niets te zien zou zijn naderhand. Toch kwam er een zwarte vochtaanslag op de vloer die sindsdien niet is hersteld.

Ieder raampje een meesterwerkje

Moraal van het verhaal: Seculiere ‘moraal’ betekent dat je etaleert hoezeer je ‘deugt’ voor denkbeeldige anderen die over je schouder meekijken. Tegelijk etaleer je hoezeer je jezelf moet haten voor je aanwezigheid op de planeet.

Dan doe je eigenlijk aan zelfverheffing. Vanuit zo’n mentaliteit kun je ook een kathedraal uit de hoge middeleeuwen vandaliseren met zonnepanelen.  Bouw je voor de eeuwigheid zoals de Middeleeuwers deden. Dan heb je oog voor ieder detail, alsof de Hemelse Bouwmeester over je schouder meekeek.

Dan ga je niet lopen bullshitten, de kantjes er af lopen wanneer een ander even niet kijkt. Dan zou je een hoger CO2-gehalte en de enorme voordelen in welvaart die fossiel energiegebruik miljarden mensen bracht geen ‘injustice’ noemen.

2 Replies to “The Church of Climate in de steigers”

    1. Misschien kunt u wat gemeenschapsgeld overhevelen van de NPO naar Interessantetijden.nl?
      Die zijn niet commercieel maar verbranden wel bijna 1 miljard euro aan belastinggeld per jaar en rochelen daarvoor alleen slinkse overheidspropaganda op en verrichten vriendendiensten voor gelijkgestemde billenmaatjes.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *