“En zijn ogen waren als een vuurvlam”… (Openbaring 1:14)

‘We moeten de Planeet redden’ = Klimapocalypse

Op de zondag geen profane boodschappen. Dan lezen we uit De Heilige Schrift, Het Boek zonder welke er geen Westerse Beschaving was geweest. Vandaag gaan we verder in de Apocalypse, de Openbaring die Johannes tweeduizend jaar terug kreeg op Patmos. (Griekenland) Dat boek past bij de Eindtijd-atmosfeer waar het moderne Westen zich in bevindt.

‘We must save the planet’
Wanneer je op een zonnig terrasje in de natuur zit, is de Eindtijd wel het laatste waar je aan denkt. Toch gebeuren er nu bizarre zaken. Zo hebben we een in- en in slechte overheid, die liegt, moordt, steelt en bedriegt als Keizer Nero in de tijd van Johannes van Patmos.

Die Nederlandse overheid kan gewoon 413 kinderen van toeslagen-ouders vermoorden – je leest het goed, vermoorden- zonder dat er amper een haan naar kraait.

Gisteren in Drenthe kwamen we in een shop van Shell, waar je broodjes kunt kopen. We hoorden hoe de nieuwslezer op de radio eerst zijn eigen komst aankondigde, ‘hallo ik ben Govert Heliumstemmetje.’ Ja nou en, wat maakt mij het uit hoe dat nichterige metromannetje heet die het nieuws voorleest…

Vijftien minuten steden en eigen vervoer alleen voor de allerrijksten

Daarna meldde Heliumstemmetje verheugd hoe de Nederlandse overheid alleen al dit jaar drie miljard euro over de balk gooide aan die corrupte kakkerlakkenstaat Oekraïne. En dat ze ook nog eens veertig pantserwagens sturen om de oorlog tegen Rusland te verlengen.

Dan na eindeloze reclames komt er een eindeloze reeks nepmuziek met Robotstem op geestafstompende beat. De mensen om ons heen aten verder aan hun broodje. Gevaccineerden? Ze leken niet dat gevoel van vervreemding te ervaren, in dat parallelle universum, zonder aanstoot aan de akoestische troep uit de radio doorkauwend.

Dan rijd je weer verder, maar niet voor je een bord passeert waarin Shell roept ‘we must save the planet’, en waar de immer leugenachtige criminele entiteit genaamd ‘rijksoverheid’ oproept tot ‘duurzame mobiliteit’: Alleen een (elektrische) auto voor de allerrijksten… Dat is eindtijd-denken op zijn groenst, ondenkbaar zonder het visioen dat Johannes op Patmos kreeg.

Saksendorp Orvelte, terug in de tijd

Licht voor de Heidenvolken
Jesaja voorzegde, dat het Verbond dat JHWH ooit sloot met Jacob (Israël) ook zou gaan gelden voor de Heidenvolken in een Nieuw Verbond. Wanneer die geloof zouden betonen in Jezus als de finale profeet, de eerste levende uit de doden. In Jesaja 49 lees je bijvoorbeeld:

5En nu zegt de HEERE,
Die Zich Mij vanaf de moederschoot tot Knecht heeft geformeerd
om Jakob tot Hem terug te brengen
maar Israël zal zich niet laten verzamelen.

Niettemin zal Ik verheerlijkt worden in de ogen van de HEERE,
en Mijn God zal Mijn kracht zijn.

6Hij zei: Het is te gering dat U voor Mij een Knecht zou zijn
om op te richten de stammen van Jakob
en om hen die van Israël gespaard werden, terug te brengen.

Ik heb U ook gegeven tot een Licht voor de heidenvolken,
om Mijn heil te zijn tot aan het einde der aarde.

Zo konden dus ook Grieken en Romeinen ‘christen’ worden. Die opvatting van de eerste christenen vind je ook terug in de parabel van het Bruiloftsfeest, verteld door Jezus in het Evangelie van Mattheüs.

De Heer des huizes nodigt immers steeds gasten uit eigen kring uit, maar die willen niet komen of hebben allemaal excuses. Dan nodigt hij gewoon mensen van de straat uit ter deelname aan zijn feest.

De nazomer is aangebroken met een hint van de herfst

De Alfa en de Omega, Eerste en Laatste
Afgelopen week lieten we al zien, hoe de ‘zoon des mensen’ in zijn visioen op een wolk zou komen. Dan na het zien van dit beeld in een droom, krijgt Johannes een opdracht opgelegd. Hij moet het visioen verspreiden aan zeven gemeenten in de Grieks-Romeinse invloedssfeer:

9Ik, Johannes, die ook uw broeder ben en deelgenoot in de verdrukking en in het Koninkrijk en in de volharding van Jezus Christus, was op het eiland genaamd Patmos, omwille van het Woord van God en het getuigenis van Jezus Christus.

10Ik was in de geest op de dag des Heeren en ik hoorde achter mij een luide stem, als van een bazuin,
11die zei: Ik ben de Alfa en de Omega, de Eerste en de Laatste, en:

Wat u ziet, schrijf dat op een boekrol en stuur het aan de zeven gemeenten die in Asia zijn: naar Efeze, naar Smyrna, naar Pergamus, naar Thyatira, naar Sardis, naar Filadelfia en naar Laodicea.

Waarom het beslist die zeven gemeentes moeten zijn wordt niet vermeld.

Gezellig druk in Orvelte dankzij een nazomermarkt met muziek

Verwijzing naar Daniël’s eindtijdfiguur
Zijn visioen werd alvast zo serieus genomen, dat het onder die zeven gemeentes werd verspreid. Terwijl hij nogal uitzinnige dingen ziet, die je ook zou krijgen na het consumeren van paddestoelen of hallucinerende drugs:

12En ik keerde mij om, om de stem te zien die met mij had gesproken. En toen ik mij had omgekeerd, zag ik zeven gouden kandelaren.
13En te midden van de zeven kandelaren zag ik Iemand Die op de Zoon des mensen leek, gekleed in een gewaad tot op de voeten, en op de borst omgord met een gouden gordel;

14en Zijn hoofd en haar waren wit, als witte wol, als sneeuw, en Zijn ogen waren als een vuurvlam,
15en Zijn voeten waren als blinkend koper, gloeiend gemaakt in een oven, en Zijn stem klonk als het geluid van vele wateren.

Haren wit als sneeuw, ogen als vuurvlammen daarvan kon Johannes misschien dromen doordat hij dat gelijke beeld kende van de (eindtijd)profeet Daniël. Die zag een gelijk visioen:

Ik keek toe totdat er tronen werden geplaatst, en de Oude van dagen Zich neerzette. Zijn gewaad was wit als de sneeuw en het haar van Zijn hoofd als zuivere wol. Zijn troon bestond uit vuurvlammen en de wielen ervan waren laaiend vuur.

‘Groen’ tanken betekent hier geloof hechten aan het CO2-sprookje van multinationals en hun liegende, moordende en stelende overheid

‘Ik heb de sleutels van het rijk van de dood’
Wanneer je overdag een goed boek leest, of je kijkt een goede film. Dan kun je daar later in je slaap ook een eigen droom van krijgen. Het beeld van een tweesnijdend scherp zwaard komt ook op meerdere Bijbelboeken naar voren, zoals in Jesaja 49. Zo komt de eindtijdfiguur een schifting maken op aarde tussen de mensen die wel bij het verbond horen, en de mensen die het loodje zullen leggen:

16En Hij had zeven sterren in Zijn rechterhand en uit Zijn mond kwam een tweesnijdend scherp zwaard; en Zijn gezicht was zoals de zon schijnt in haar kracht.

17En toen ik Hem zag, viel ik als dood aan Zijn voeten, en Hij legde Zijn rechterhand op mij en zei tegen mij: Wees niet bevreesd, Ik ben de Eerste en de Laatste,
18en de Levende, en Ik ben dood geweest en zie, Ik ben levend tot in alle eeuwigheid. Amen. En Ik heb de sleutels van het rijk van de dood en van de dood zelf.

Jezus toont zich hier als de eerste Opgestane uit de dood in een nieuw Verbond. Hij heeft de sleutels gekregen waar hij het rijk van de dood achter kan opsluiten.

Wij gingen hier even groen tanken, in de natuur van de Hondsrug

Laat die Apocalypse nog even rusten aub
Nu waren wij gisteren op bezoek in museumdorp Orvelte. Het was heerlijk nazomerweer, er werd een nazomermarkt gehouden. Een muziekcollectief speelde folkmuziek, horende bij de Saksische atmosfeer en de gemoedelijke Drenten. Iedereen leek goed gestemd, zoals je dat altijd ziet bij Nederlanders die een dagje zon mogen meemaken.

Afke en ik bezochten ook nog even het plaatsje Amen, gelegen bij de Drentse Aa. Gewoon vanwege de naam, omdat het bestaat, van Here Zegen deze spijze Amen. De lokale bruine kroeg was helaas gesloten. Maar de omgeving van Saksenland was prachtig, en we toerden door de nazomerzon tot ’t mooi geweest was en wij gelukkig waren.

Wanneer Jezus dan had terug gekomen, met die witte haren en vlammende ogen, had je ‘m gevraagd of hij ook aan tafel wilde aanschuiven. Biertje? Dat hij het een beetje rustig aan zou doen met die laatste dagen en zo.

Leg die sleutels van dat rijk van de dood even naast je neer, chill, en geniet…Alsof dergelijke visioenen en problemen vooral door ‘informatie’ veroorzaakt worden, niet door ervaring of directe beleving van de realiteit om je heen. Het zonnetje dat schijnt, de vogeltjes die zingen.

Here zegen deze spijze….

De Eindtijd, zo leek mij, is een Staat van Geest, een kijkwijze waarin je geraken kunt, die ingebakken zit in de collectieve geest van mensen. Een geestesstaat die je bereikt via ‘informatie’, ‘het woord’, de constructie en interpretatie van verhalen die je op de mensheid forceert… Net als het verhaal van hun roof- en moordzuchtige overheid: Dat je de planeet kunt redden door meer belasting te betalen.

Dat Johannes zijn visioen zo populair werd, kon dus alleen doordat mensen om hem heen die zelfde geestesgesteldheid deelden. Zodat ze de urgentie zagen, die je in het Griekse zonnetje bakkend misschien niet had gezien.

Zit je niet in die geestestoestand, dan kan Johannes zo tweeduizend jaar in de tijd verwijderd, ver weg op Patmos nogal ver van je bed klinken. Dat je denkt, ‘moet dat nu allemaal met die vlammende zwaarden, die zeven zegels en die zeven dwergen…’

Aan de andere kant. Zo kun je ook escapistisch worden, dat je vlucht in de goede variant van de realiteit. Terwijl die andere donkere realiteit zich vroeg of laat aan je deur zal opdringen. Hun roof- en moordzuchtige overheid zal je weten te vinden, om bijvoorbeeld al die miljarden te winkelen die ze nodig hebben om oorlog te hitsen.

Heb een goede zondag.

  • Steun Interessante Tijden met een duit in de collectezak

One Reply to ““En zijn ogen waren als een vuurvlam”… (Openbaring 1:14)”

  1. Je schept je eigen realiteit. Punt is wel dat andere mensen dat ook doen en je dus onderdeel bent van hun realiteit. Als dat dan de wat minder met het goede bedeelden zijn, tja…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *