“Was U maar koud of heet!”…(Openbaring 3:15)

Het Lam uit de Openbaring dat de toorn van God afwendt voor wie zijn offer aanvaarden

Op de zondag geen profane boodschappen. Dan lezen we uit De Heilige Schrift, Het Boek zonder welke er geen Westerse Beschaving was geweest. Vandaag bij Interessante Tijden gaan we opnieuw verder in de Apocalypse, de Openbaring van Johannes.

Dan zie je opnieuw dat de Godheid uit de Joodse traditie en dus van de christenen vrij binair is ingesteld. Je bent óf helemaal voor, of helemaal tegen, of Goed of Kwaad, uitverkozen of gedoemd. Je kunt niet een beetje gelovig zijn zoals je ook niet ‘een beetje zwanger’ bent.

Het Lam Gods, symbool van de in 721 door de overgrootmoe van Karel gestichtte Abdij van Prum

Voor of tegen
Lauw gedoe, daar heeft Jezus niets mee, die Johannes in zijn visioen toespreekt om zeven gemeentes te waarschuwen. De Eindtijd nadert, en de Alfa en Omega (Jezus), de eerste opgewekte uit de doden geeft Johannes zijn Openbaring.

Hij moet zeven christelijke gemeentes een brief schrijven en hen opwekken. De opdracht niet lauw te zijn, vinden we in de brief aan de gemeente van Laodicea. Dat was een stad in het toen Griekse deel van huidig Turkije.

14En schrijf aan de engel van de gemeente in Laodicea: Dit zegt de Amen, de getrouwe en waarachtige Getuige, het begin van Gods schepping:
15Ik ken uw werken, en weet dat u niet koud en niet heet bent. Was u maar koud of heet!
16Maar omdat u lauw bent en niet koud en ook niet heet, zal Ik u uit Mijn mond spuwen.

17Want u zegt: Ik ben rijk en steeds rijker geworden en heb aan niets gebrek, maar u weet niet dat juist u ellendig, beklagenswaardig, arm, blind en naakt bent.
Ik raad u aan dat u van Mij goud koopt, gelouterd door het vuur, opdat u rijk wordt, en witte kleren, opdat u bekleed bent en de schande van uw naaktheid niet openbaar wordt. En zalf uw ogen met ogenzalf, opdat u zult kunnen zien.

Jezus die geluk brengt bij aanbidding. Het Lam als Losoffer

Ieder die ik liefheb bestraf ik
In onze tijd wordt religieus fanatisme door de meeste mensen niet gewaardeerd. Wie ’te’ geestelijk wordt, zet andere mensen al snel in de kampen ‘friend’ of ‘foe’. Zo doen wij hier in Friesland mee met door vrijwilligers opgezette streekmarkten, om ons StrijdT-bier te verkopen. Een plaatshouder wilde vervolgens niet, dat er iemand mee kwam die van die New Age-spulletjes ging verkopen, kristallen en stenen.

Ze noemt zich ‘holistisch’.

Nu heb ik zelf ook niks met die zweefteverij uit de New Age, klankschalen van kristallen kruidenvrouwtjes. De bron van de New Age is die van de theosofie, oftewel de oosterse mysterieleer. Maar het was nu ook weer niet dat ze een satanische hoogmis zou gaan opdragen. Je kunt ook elkaar toe laten om het gesprek aan te gaan, en de overeenkomsten boven de verschillen prevaleren.

Redetwistende bijbeltijgers, die hun gelijk willen halen over tekstgedeeltes, hoeveel kerksplitsingen zijn daardoor veroorzaakt zonder dat De Liefde er bij gediend was.

Houten dode Jezus Abdijkerk van Rochefort

Aan de andere kant: Laat je het ene toe, dan is de drempel verlaagd om ook het ander toe te laten. Tot je gelijkvormig bent geworden met ‘de rest’. De brief aan Laodicea vervolgt:

19Ieder die Ik liefheb, wijs Ik terecht en bestraf Ik. Wees dan ijverig en bekeer u.
20Zie, Ik sta aan de deur en Ik klop. Als iemand Mijn stem hoort en de deur opent, zal Ik bij hem binnenkomen en de maaltijd met hem gebruiken, en hij met Mij.
21Wie overwint, zal Ik geven met Mij te zitten op Mijn troon, zoals ook Ik overwonnen heb, en Mij met Mijn Vader op Zijn troon gezet heb.
22Wie oren heeft, laat hij horen wat de Geest tegen de gemeenten zegt.

Die zinsnede verwijst naar Spreuken:

Want de HEERE straft wie Hij liefheeft, zoals een vader doet met de zoon die hij goedgezind is.

Bijbelvast, iedere zondag

Omarm het vuur
Die zinsnede kun je zowel op Job projecteren als op Jezus, die aan het kruis werd genageld. Maar moet God je beslist in ellende storten als Job en Jezus, om te tonen dat Hij eigenlijk van je houdt? Bij de dagopening bid ik voor een vriend van ons die door een longkwaal bijna geen lucht meer krijgt. Dat hij lucht krijgen mag en mag genezen.

Hij is geen ‘grrristen’,  wel oprecht van hart, iemand die het kwade haat en het goede liefheeft. Waarom treft God niet Hugo de Jonge met zo’n ziekte.  Of Brekelmans (Vereniging voor Dieven, VVD) die Nederland in een oorlog met Rusland trekt voor de winsten van de wapenindustrie…

Zo kun je nog veel meer ‘only the good die young’ -voorbeelden geven. We zien een wereld waar het onrecht vrij spel lijkt te krijgen, waar de overheid steeds goddelozer wordt, meer totalitair, leugenachtig, gewelddadig en misdadig…

Aan de andere kant: Laat je het Geloof varen, dat basale vertrouwen in de goede afloop, dan sta je helemaal met lege handen. We moeten dus blijkbaar door de beproevingen heen strijden en overwinnen, dat ons geloof niet wegzinkt. Omarm het vuur, blijven lofprijzen door beproevingen.

Het geloof is het ding dat je behouden moet, tegen de rationele bezwaren en verdrukking in.

  • Doe bij het verlaten van dit webhuis een duit in de collectezak

One Reply to ““Was U maar koud of heet!”…(Openbaring 3:15)”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *