“Het Lam dat geslacht is…” (Openbaring 5:12)

Het Lam dat de toorn van God afwendt voor wie zijn offer aanvaarden

Op de zondag geen profane boodschappen. Dan lezen we uit De Heilige Schrift, Het Boek zonder welke er geen Westerse beschaving was geweest, geen jaar 2024 en mensen die te pas en te onpas ‘Jezus Christus’ roepen. Vandaag gaan we verder in de Apocalypse, de Openbaring.

In het vijfde hoofdstuk komen we bij de theologische kern van het Evangelie. Dat er om een kosmische orde te herstellen een Lam moest worden geslacht, een onschuldige. Daarmee zou de wraak van JHWH op de mensheid afgewenteld worden, althans, op dat deel dat dit Lam wil aanbidden.

Wanneer je dat ongelovig leest, klinkt het Evangelie, de Blijde Boodschap misschien wel een beetje sinister?

..lammetjes voor de slacht

‘Wie is het waard de boekrol te openen’
In Openbaring 5 zien we hoe er een boekrol wordt gepresenteerd met zeven zegels. Die passage over de zeven zegels kom je ook tegen in ‘Moonchild’ van Iron Maiden. Alleen staat Moonchild voor satan, het is een term die door Aleister Crowley werd gebruikt, de heraut van de ‘seks, drugs en rock’n roll’ -leefstijl die tot mainstream-cultuur werd sinds 1968.

Het liberalisme zeg maar, van ‘doe wat je wilt’, eigenrichting. (and thus shal be the whole of the law/zonder God is alles geoorloofd)Het contrast met de moderniteit schreeuwt uit de Apocalypse van Johannes. Openbaring vijf beschrijft dat niemand ‘waardig genoeg’ lijkt om de zeven zegels te openen. Totdat ‘Het Lam’ verschijnt:

1En ik zag in de rechterhand van Hem Die op de troon zat, een boekrol, vanbinnen en vanbuiten beschreven, verzegeld met zeven zegels.
2En ik zag een sterke engel, die met luide stem uitriep: Wie is het waard de boekrol te openen en zijn zegels te verbreken?
3Maar er was niemand in de hemel en ook niet op de aarde of onder de aarde die de boekrol kon openen of hem inzien.

4En ik huilde erg, omdat er niemand werd gevonden die het waard was die boekrol te openen, te lezen of in te zien.
5En een van de ouderlingen zei tegen mij: Huil niet. Zie, de Leeuw Die uit de stam van Juda is, de Wortel van David, heeft overwonnen om de boekrol te openen en zijn zeven zegels te verbreken.

Eerst moet het geslachte lam op het toneel verschijnen, een overduidelijke verwijzing naar de gekruisigde Jezus Christus. ‘Waardig genoeg’ zijn, dat komt in modern vocabulaire niet meer voor.

‘Is deze God wel aanbiddenswaardig’?
Het Evangelie heet een ‘blijde boodschap’ te zijn. Maar wanneer je nauwkeuriger kijkt naar de Bijbel van Genesis tot het Nieuwe Testament, kun je er ook een sinistere kant in ontdekken. Welke Vader offert nu zijn onschuldige Zoon om te tonen hoe ver hij wil gaan voor zijn uitverkozenen? Het Evangelie loopt hier paralel met Abraham die bereid is zijn zoon Izaak te offeren, wanneer JWHW hem dat opdraagt.

Abraham is bereid die opdracht te vervullen, om zijn totale gehoorzaamheid te tonen. Op het laatst krijgt hij van JHWH een plaatsvervangend offer, een in de doornstruiken verstrikt Lam. Wat een jodenstreek (‘vuile gemene streek’, Dikke van Dale) van JHWH, zo kun je die geloofstest tegen Abraham ook zien.

We keken naar de discussie die Weltschmerz hield tussen theïsten (Esther Noordermeer, ‘onze’ Henk Hakvoort) en atheïsten, waar de eloquente Paul Cliteur de vraag stelde: Is deze God wel aanbiddenswaardig? Die vraag kun je ontelbare keren stellen, wanneer je de boeken van de Torah leest met kritische blik.

JHWH heeft een nogal kort lontje. En hij dorst ook nog eens naar dagelijks offerbloed, alsof de legende van Graaf Dracula op JHWH is geïnspireerd. Die kun je immers ook enkel afweren door een kruis te tonen, zoals Jezus als offerlam (aan een kruis) de toorn van JHWH moet afwenden.

Het is als kind van deze tijd, moeilijk om ‘goed’ en ‘kwaad’ te onderscheiden in het JHWH-personage uit de Tora.

JHWH regeert in de woestijn op basis van angst, een terreurbewind, om zo verering van Zijn Persoon af te dwingen als doel in zichzelf. ‘Liefde’ is wel het laatste dat je in deze god van de joden kunt zien. JHWH doet een ‘offer you can’t refuse’: Heb mij lief, of ik vernietig je.  Wie heeft zo zijn meisje versierd?

Dus, tot Wie bid je dan als je het Onze Vader opzegt, een term die pas opduikt bij Jesaja. Tot een God die de holocaust toeliet, een brandoffer van zijn eigen volk?

🙂

Waarvoor heb je ontzag
Moderniteit en atheïsme – tegen aanbidding van het Hogere zijn, protest, rebellie- lijken zo twee kanten van de zelfde medaille te zijn. Voor moderne mensen is die houding van totale onderwerping en je verstand op nul niet te verkroppen, ogenschijnlijk. Denk ook aan de parabel van Jezus als herder van ‘schapen’, volgzame en weerloze dieren.

Tenzij het gaat over de overheid -Vadertje Staat- die je bang maakt voor ‘corona’. Of je even je beklapje wil dragen en je mouw opstroopt voor een spuitje, wanneer Hugo de Jonge ‘van arm tot arm en van deur tot deur’ zal gaan. Dan staan ze in de rij, foeterend tegen de ongelovigen (‘wappies’) die weigeren mee te doen.

Cliteur deed dat niet, bij mijn weten, terwijl er wel anderhalvemeter-kerken waren en de PKN volledig achter de satanische staat aanging, zonder Openbaring 13:17 blijkbaar te herkennen. Daarmee breng je een andere vraag te berde: Moet je bij een bepaalde religie horen om een goed mens te zijn?

Shalom

Dus er is iets anders aan de hand. In de moderne tijd wordt ‘intuitie’ en ‘het hart’ afgeschreven als ‘zweverig’. Terwijl iemand die zijn zaak presenteert als ‘de’ wetenschap- rede zonder hart- de volgelingen krijgt.

God de Vader, daar zal de moderne mens niet het gezag aan toekennen die hij wel aan Vadertje Staat toekent, ook zogenaamde ‘gelovigen’ niet. Mogelijk zijn we zo gewend geraakt aan een massa-‘cultuur’ waar God – Ontzag- uit alle haarvaten is weggejaagd. De Overheid, daar zijn mensen wél echt bang voor, omdat De Staat hen toeslagen geeft en hen tegelijk ook ruïneren kan.

De vraag die dus centraal staat is, waarvoor heb je ontzag?

Het Lam Gods, symbool van de in 721 door de overgrootmoe van Karel gestichtte Abdij van Prum

Een Lam met zeven hoorns en zeven ogen
Het boek Openbaring ademt dat Ontzag, een extase van religieuze vervoering. Je moet als moderne Westerling die geestestoestand zelf letterlijk hebben meegemaakt, om tenminste de optie van christelijk geloof open te houden. Zonder een geestelijke ervaring was ondergetekende ook ‘ongelovig’ gebleven.

6En ik zag, en zie: te midden van de troon en van de vier dieren en te midden van de ouderlingen stond een Lam als geslacht, met zeven hoorns en zeven ogen. Dat zijn de zeven Geesten van God, die uitgezonden zijn over heel de aarde.

7En Het kwam, en heeft de boekrol genomen uit de rechterhand van Hem Die op de troon zat.
8En toen Het de boekrol genomen had, wierpen de vier dieren en de vierentwintig ouderlingen zich vóór het Lam neer. Zij hadden elk een citer en gouden schalen vol reukwerk. Dit zijn de gebeden van de heiligen.

Het fenomeen van een boekrol die inzicht geeft komen we al bij de profeet Ezechiël tegen, een apocalyptische profeet. Die moet een boekrol opeten die hem inzicht geeft voor prediking. Nu is ‘Het Lam’ dus waardig om profetische inzichten te verkondigen.

Zonde van zo’n mooi meisje, deze onderwerping was ‘normaal’ van 2020-2022

‘En zij zongen een nieuw lied’
Opnieuw moet je dus de optie van ultiem ontzag kunnen bevatten, religieuze extase om met Openbaring iets te kunnen. In de moderniteit is die optie bijna ondenkbaar. Het nihilisme-existentialisme gebiedt dat je wat van je eigen leven moet maken tot de dood je volledig vernietigt. Alles dat je houvast biedt daarbij is ‘leuk’ maar niet iets uitzonderlijks.

Mensen verzinnen allemaal handvaten om het leven dragelijk te maken, en daar is de christelijke levensovertuiging 1 van velen. Lees je met die instelling Openbaring, hoe komt de volgende passage dan op je over:

9En zij zongen een nieuw lied en zeiden: U bent het waard om de boekrol te nemen en zijn zegels te openen, want U bent geslacht en hebt ons voor God gekocht met Uw bloed, uit elke stam, taal, volk en natie.

10En U hebt ons voor onze God gemaakt tot koningen en priesters, en wij zullen als koningen regeren over de aarde.
11En ik zag, en hoorde een geluid van vele engelen rondom de troon, van de dieren en van de ouderlingen. En hun aantal bedroeg tienduizenden tienduizendtallen en duizenden duizendtallen.

12En zij zeiden met luide stem: Het Lam Dat geslacht is, is het waard om de kracht te ontvangen, en rijkdom, wijsheid, sterkte, eer, heerlijkheid en dankzegging.

Het is deze week SDG Actieweek, er wordt mogelijk een mondiale ‘noodtoestand’ uitgeroepen, naast de ‘klimaatnoodtoestand’ die de VN al uitriep

Het zijn Interessante Tijden
‘Een nieuw lied zingen’ is een verwijzing naar Psalm 40, dat je mogelijk ook kent van U2: I will sing, sing a new song… Het nieuwe lied uit Openbaring kondigt een nieuwe tijd aan, van heling en vernieuwing van hemel en aarde door een Hersteld Verbond. Een kosmische orde is hersteld door Het Lam, waarin perfecte harmonie heerst:

En elk schepsel dat in de hemel, op de aarde, onder de aarde en op de zee is, en alles wat daarin is, hoorde ik zeggen: Aan Hem Die op de troon zit, en aan het Lam zij de dankzegging, de eer, de heerlijkheid en de kracht in alle eeuwigheid.
14En de vier dieren zeiden: Amen. En de vierentwintig ouderlingen wierpen zich neer en aanbaden Hem Die leeft in alle eeuwigheid.

Noem mij 1 atheïstische symfonie, die mensen in de bovenstaande religieuze vervoering kan brengen? Verder zijn het hoe dan ook Apocalyptische, oftewel Interessante Tijden. De Koning schijnt al te waarschuwen dat de stroom vaker kan uitvallen. Wim Lex zegt er niet bij, dat dit door klimaatbeleid wordt veroorzaakt. Beleid dat in de SDG Actionweek deze week door de Verenigde Naties wordt gepromoot inclusief ‘klimaatnoodtoestand’.

Ze willen een permanente noodtoestand uit gaan roepen, morgen op de Summit of the Future. Daar past die waarschuwing bij, en zo ligt de Openbaring van Johannes mooi op schema. Heb een goede zondag.

One Reply to ““Het Lam dat geslacht is…” (Openbaring 5:12)”

  1. Fijn om dat eens te lezen, dat ook anderen moeite hebben om God in alle oprechtheid lief te hebben.
    In het tweede gebod laat God ons weten een naijverige God te zijn. Daar zijn hele bijbelstudies over gemaakt en bibliotheken mee gevuld en het zal allemaal wel waar zijn.
    Maar het ‘heb mij lief of ik vernietig je’ lijkt in dit geval een stevige waarschuwing te zijn. Van een bezorgde ouder aan zijn kind, om het te kunnen behoeden voor misstappen en ellende. Maar waarschuwingen, daar zijn wij nederlanders helemaal niet van gediend.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *