De Vier Ruiters van de Apocalypse (Openbaring 6)

F16 van Leeuwarder Squadron na oefensessie: die sturen ze nu naar het front met Rusland om een kernoorlog uit te lokken

Op de zondag geen profane boodschappen. Dan bestuderen wij De Heilige Schrift, Het Boek zonder welke er geen Westerse beschaving was geweest. We vervolgen onze reis door de Apocalypse, de Openbaring van Johannes en komen in het zesde hoofdstuk de vier ruiters van de Apocalypse tegen.

De huidige tijd heeft een hoog ‘Rood Paard’-gehalte nu de volksverlakker en landverrader Geert Wilders met Zelensky knuffelt, de Oekraïense warlord/soapacteur voor Blackrock, Vanguard en hun NATO.

Vliehors met F16 in actie

‘Dat men elkaar zou afslachten’
In het vorige hoofdstuk vorige week, zagen we dat Het Lam ten tonele verscheen. Die werd bejubeld door vier dieren en vierentwintig oudsten. Daarvóór was er een boekrol getoond, maar niemand was waardig genoeg om die boekrol haar zegels te openen. Nu opent het Lam zes zegels.

Bij de eerste vier zegels rijden dan de vier ruiters van de Apocalypse uit, op vier paarden met verschillende kleuren. Die strijden voor de totstandkoming van verschillende (vaak gruwelijke) gebeurtenissen.

1En ik zag hoe het Lam het eerste van de zegels opende en ik hoorde een van de vier dieren met een stem als van een donderslag zeggen: Kom en zie!
2En ik zag en zie, een wit paard, en Hij Die erop zat, had een boog. En Hem was een kroon gegeven en Hij trok uit, overwinnend en om te overwinnen.

Plassend paard in de Golan.

Vroegere Bijbelvertalers wilden hier wel Christus/Messias in zien, de ruiter op het witte paard met boog. Alleen is dat een beetje vreemd als interpretatie, wanneer je ook al Het Lam hebt dat voor Jezus staat. Zo krijgt God als ‘drie-enige’ wel heel veel persoonlijkheden in zijn eigen kosmische drama.

Zou dit niet eerder Sint Michaël zijn? Van God is er in principe maar 1, terwijl er engelen in overvloed bestaan.

3En toen het Lam het tweede zegel geopend had, hoorde ik het tweede dier zeggen: Kom en zie!
4En een ander paard, dat rood was, trok uit, en aan hem die erop zat, werd macht gegeven de vrede van de aarde weg te nemen, en te maken dat men elkaar zou afslachten. En hem werd een groot zwaard gegeven.

Paarden bij terp

Huidige tijd een hoog ‘rood paard’-gehalte
Wanneer je de Openbaring niet enkel allegorisch leest maar ook als historische boodschap, kun je de zegetocht van de eerste ruiter zien als de evangelieverkondiging over de hele aarde. Iedereen kan het nu weten, de hele jaartelling is op het Evangelie toegespitst. (met dank aan Sint Bede in de achtste eeuw)

Het lijkt er op dat de Twintigste en Eenentwintigste Eeuw een hoog ‘rood paard’-gehalte hebben. Mensen maakten elkaar altijd al dood, maar niet op de industriële massa-wijze die de technocratische mens kon hanteren. Bij miljoenen tegelijk…

Ook nieuw is dat de mensheid sinds 1945 in staat is zichzelf volledig te vernietigen en alles dat leeft op aarde (behalve mieren, kakkerlakken enz)

Israël werd in 1948 gesticht, conform de profetische boodschappen uit de Bijbel. Of dat nu zelfvervullende profetie is maakt niet uit, feit is dat het gebeurde en dat dit gebeurde omdat het in de Bijbel staat voorzegd.

Het volk in Diaspora dat terug kan keren naar Zion, nadat ze massaal geofferd werden in industriële slavenkampen (Holocaust betekent ‘brandoffer’) door een antichristelijk regime is een voorbode van de Apocalypse. Nu beginnen ze alweer een offensief in Beirut, net als in de jaren ’80.

Overal in Israël militaire terreinen

Derde ruiter maakt afweging
Net zagen we nog Geert Wilders knuffelen met de Oekraïense warlord voor Larry Fink zijn Blackrock, Fink’s broeder Zelensky. Hun Nederlandse overheid stuurt haar afgedankte F16’s naar het Front met Rusland om daar Russen dood te schieten voor de beoogde winsten van de aandeelhouders van Blackrock en Vanguard.

Ach, t is maar een kerngrootmacht, dus dat komt vast goed…En anders slikken we toch wat jodiumpilletjes in een schuilkelder, kijk er nu al naar uit!

Laten we zien wat er met het Derde Paard en zijn ruiter gaat gebeuren:

5En toen het Lam het derde zegel geopend had, hoorde ik het derde dier zeggen: Kom en zie! En ik zag, en zie, een zwart paard, en hij die erop zat, had een weegschaal in zijn hand.
6En ik hoorde te midden van de vier dieren een stem zeggen: Een maat tarwe voor een penning en drie maten gerst voor een penning. En breng de olie en de wijn geen schade toe.

….Joodse begraafplaats Gorredijk in de jaren ’50 waren alle Joden verdwenen. Naar Israel of in de Nazi-kampen overleden

Een weegschaal staat doorgaans voor justitie, gerechtigheid. Er staat niet precies beschreven wat die ruiter op het zwarte paard gaat doen, behalve belangrijke en precieze afwegingen maken. Bij het ‘vale’/grijze paard wel, dat brengt de hongersnood op aarde:

7En toen het Lam het vierde zegel geopend had, hoorde ik de stem van het vierde dier zeggen: Kom en zie!
8En ik zag, en zie: een grauw paard en die erop zat, zijn naam was de dood, en het rijk van de dood volgde hem. En hun werd macht gegeven over het vierde deel van de aarde om te doden met het zwaard, met honger, met de dood en door de wilde dieren van de aarde.

Dat er door de ‘Voedseltransitie’ (het uitmoorden van onze boerenstand en onze vissers) honger komt en door de kunstmatige schaarste in (goedkope) energie door ‘klimaatactie’ naar Net Zero (blut), mark my words. Wij gaan in ons leven nog honger en armoede zien.

Bij de oude stadsmuur van Jeruzalem, gebouwd door de Ottomaanse bezetter van Israël

Pure Heavy Metal
Wanneer je Metalmuzikant bent en je wilt ergens inspiratie uit halen, lees dan Openbaring Zes. Het hoofdstuk gaat nog veel verder, maar hier heb je al meer dan genoeg om de week mee uit te zingen tot volgende zondag.

Voor jeugd die cultureel analfabeet is opgegroeid:  ‘The Four Horsemen’ van Metallica verwijst dus naar Openbaring Zes., Zoals ze in Creeping Death al de uittocht uit Egypte beschreven uit Exodus: Het doden van de eerst geboren zonen van de Egyptenaren, omdat daar geen lamsbloed aan de deur kleefde als talisman tegen de rondwarende doodsengel van JHWH.

Bloed van een onschuldige weert in de Bijbel dus de wraak af. Dat thema uit het Oude Testament (Exodus, en het offer van Abraham in Genesis) komt ook weer naar voren in het beeld van Jezus als Het Lam, dat geslacht werd om Het Oordeel over ons af te weren.

Technocracy, ontstond 1933 ook in reactie op economische depressie. De weegschaal kom je ook tegen bij het Tweede Paard tegen

Zonde bouw je op
Ja ik bedenk dit niet zelf, zo staat het er in. Zitten mensen zo ook niet in elkaar? Dat je eeuwig tekort schiet, overal in het krijt staat en zo een morele schuld opbouwt in je leven? Zo zingt de depressieve Nick Holmes van Paradise Lost ook: Regret, Regret, I can no longer bear…

Miljoenen mensen slikken pillen tegen wat de Freudiaanse kwakdokterij ‘depressie’ ging noemen, dat juk van eeuwig tekort schieten, dat de meeste mensen vooral opvalt bij De Ander en niet bij zichzelf. Zulke mensen noemen zichzelf ‘geestelijk gezond’, dat ze hun eigen falen afwentelen op anderen en hun successen enkel aan zichzelf toerekenen.

Mensen met een geweten doen dat niet, die krijgen een juk op de schouders, dat je letterlijk voelt als stijfheid tussen de schouderbladen. Zoals Nick Holmes eerder al boos brulde: I am oppressed by lack of power..

In de tijd van Johannes was er nog geen Freudiaanse kwakdokterij, met ‘zorrugpruffesjunuls’ (factuurschrijvers) en een DSM-handboek, dat voor iedere afwijking van een statistisch gemiddelde mens (die geen overlast geeft) een pil verzint. Dat juk noemden ze de Zonde.

Heb een goede zondag op deze prachtige herfstige dag

3 Replies to “De Vier Ruiters van de Apocalypse (Openbaring 6)”

  1. Rypke, weer bedankt. Die heavy metal muziek lijkt mij niet goed voor een mens. Ik hoop dat je daar nog eens achter komt. Het is muziek uit de afgrond en hoort bij de duisternis, wat een herrie. Terwijl jij naar het Licht blijft zoeken en daar boeiend over kan schrijven. Paul Wilbur, Kari Jobe, Zac Williams, Michael W. Smith en er zijn nog veel meer…bevalt vast heel goed Rypke, als je van wat steviger muziek houdt. Veel luisterplezier. De groeten aan Aafke, Henk en hondje Floyd.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *