“Wee hun die op de Aarde wonen”…(Openbaring 8:13)

Apocalyptische taferelen, RWE Hambach, eigenaar Essent

Op de zondag geen profane boodschappen. Dan lezen we uit De Heilige Schrift, Het Boek zonder welke er geen Westerse Beschaving was. Vandaag vervolgen we de reis door de Apocalypse, de Openbaring van de Apostel Johannes.

Vorige week in Openbaring 7 zagen we hoe de 144 duizend uitverkozenen op het toneel verschenen uit de twaalf stammen, nadat Het Lam zes zegels had geopend. Vandaag opent het Lam het zevende zegel, waarna de hel op aarde losbarst door het dood en verderf dat zeven engelen zaaien. Een derde van alles dat leeft komt om.

Bruinkoolmijn RWE Hambach.

Opening van het Zevende Zegel…
“Eens als de bazuinen klinken, uit de hoogte links en rechts, duizend stemmen ons omringen, jaaaa en amen wordt gezegd. Rest er niets meer dan te zihingen, Heeeeer dan is uw pleit besleeeeeecht’. Dat liedje zit nog steeds ingebakken uit mijn protestantse vroege jeugd. Eigenlijk hadden we geen flauw idee waarover we nu eigenlijk zongen, of een idee wat een ‘bazuin’ was.

De bazuinen komen uit de Openbaring van Johannes, wanneer God besluit om de Zondvloed te herhalen in andere vorm. Ditmaal zijn er zeven engelen die een golf van verwoesting brengen, nadat de uitverkorenen zijn opgenomen.

De hel barst los, nadat het Lam het zevende zegel opent:

1En toen het Lam het zevende zegel geopend had, kwam er een stilte in de hemel van ongeveer een halfuur.
2En ik zag de zeven engelen die vóór God stonden en aan hen werden zeven bazuinen gegeven.
3En er kwam een andere engel, die met een gouden wierookvat bij het altaar ging staan. Aan hem werd veel reukwerk gegeven, opdat hij dat samen met de gebeden van alle heiligen op het gouden altaar vóór de troon zou leggen.

4En de rook van het reukwerk steeg, met de gebeden van de heiligen, uit de hand van de engel op tot vóór God.
5En de engel nam het wierookvat en vulde dat met het vuur van het altaar en wierp het op de aarde, en er kwamen stemmen, donderslagen, bliksemstralen en een aardbeving.

.’Ecopark’ Wierde (vuilnisbelt)

Vervolgens gaan de engelen dus op de bazuinen blazen, de grote trompetten die het einde der tijden aankondigen, een tijd van grote verwoesting waarbij een derde van al het levende omkomt:

6En de zeven engelen die de zeven bazuinen hadden, gingen zich gereedmaken om op de bazuin te blazen.
7En de eerste engel blies op de bazuin, en er kwam hagel en vuur, vermengd met bloed, en dat werd op de aarde geworpen. En het derde deel van de bomen verbrandde, en al het groene gras verbrandde.

Wisten wij veel dat God zoveel gruwelijks zou gaan aanrichten. Want dit is nog maar het begin. De tweede engel verandert een derde van de oceaan in bloed, zoals JHWH eerder de Nijl in bloed veranderde in Egypte;

8En de tweede engel blies op de bazuin, en er werd iets als een grote berg, die van vuur brandde, in de zee geworpen. En het derde deel van de zee werd bloed.
9En het derde deel van de schepselen in de zee, die leven hadden, stierf. En het derde deel van de schepen verging.

Als de Apocalypse

En zo doet ieder van de zeven engelen er nog een schepje bovenop. Via de derde engel laat God het water vergiftigen zodat mensen er door sterven. Want ja, God is Liefde 🙂

10En toen de derde engel op de bazuin blies, viel er een grote ster uit de hemel, die brandde als een fakkel. Hij viel op het derde deel van de rivieren en op de waterbronnen.
11En de naam van de ster was Alsem. En het derde deel van de wateren veranderde in alsem. En veel mensen stierven van dat water, omdat het bitter was geworden.

Het idee dat een Engel van God dood en verderf breng is niet nieuw. We vinden het al in Exodus terug, de doodsengel die alle Egyptenaren afslacht. Die engel gaat (Passover, pesach) de met lamsbloed besmeerde deuren voorbij. Daaraan ontleenden de christenen ook het idee van ‘Het Lam’ dat geslacht was, zodat het Oordeel aan de uitverkozen gelovigen voorbij zou gaan.

Jeroen Bosch, waar de bazuinen klinken van de apocalypse

Welnu, hier in Openbaring 8 ontvouwt dat Lam dus het zevende zegel met de zeven engelen. En de vierde Engel doet er nóg een schepje bovenop:

12De vierde engel blies op de bazuin, en het derde deel van de zon werd getroffen, en het derde deel van de maan en het derde deel van de sterren, zodat het derde deel daarvan verduisterd werd, en zodat de dag voor een derde deel niet licht werd, en de nacht evenmin.
13En ik zag en hoorde één engel, die hoog aan de hemel vloog en met een luide stem riep: Wee, wee, wee hun die op de aarde wonen, vanwege de overige bazuinstoten van de drie engelen die nog op de bazuin zullen blazen

Met nog drie engelen te gaan is dus al een derde van alle leven op aarde uitgeroeid. Zo vinden we dus ook in Openbaring een aantal beelden terug, die diep geworteld zijn in het Oude Testament, oftewel de joodse bijbel. Met het verschil dat de christenen zouden claimen dat zij een nieuwe tijd in gingen. Omdat zij claimden dat de Christus was verschenen in de persoon van de joodse rabbi Jezus, de gekruisigde, zoals voorzegd in Jesaja 53.

Logisch geredeneerd zitten dan de joden in deze theologie niet bij degenen die door Het Lam er uit zijn geplukt voor redding. Zo lees je in Openbaring dus een inversie van het Exodus-verhaal. Daar redt JHWH juist de Israëlieten uit slavernij terwijl hij de Egyptenaren vermorzelt, en hun complete leger zelfs verdrinkt in de Schelfzee.



Christendom, een joods-apocalyptische sekte
De eerste christenen als Johannes leefden in een woelige tijd, die van Keizer Nero en de verwoesting van de Tweede Tempel. Het is mogelijk, dat door alle ellende die de joden onder het Romeinse juk meemaakten, er daardoor veel joden tot dit apocalyptische geloof overgingen. Hoe kon JHWH al die verwoesting en vernedering van de joden in hun eigen land nu toestaan?

Vervolgens zouden beide geloven voor eeuwen in tegenstrijd met en naast elkaar leven, waarbij de christenen de Hebreeuwse teksten met hulp van joden vertaalden. (zoals bij de Statenvertaling) De Nederlandse ‘protestanten’ (die zich van het meer gnostieke katholicisme afkeerden) imiteerden zelfs de JHWH-naam met HERE in hoofdletters.

De meeste joden zouden Jezus niet erkennen als de Messias. Dat doen ze tot de dag van vandaag niet, en daar hebben ze redelijke argumenten voor. Ik zag net bovenstaand filmpje van Israëlisch tourguide Oren, die de argumenten tegen het christelijk geloof opsomt.

De vlag gebaseerd op Genesis 9

Hij zegt gewoon eerlijk dat- volgens hem- de gemiddelde Israëliet/jood niks met christendom heeft. Ze krijgen er geen les over op school en ze leren ook niets over Jezus. Voor hen is Jezus geen messias, de gezalfde die terugkeert. Bijvoorbeeld omdat hij niet de tempel herbouwde. En omdat nog niet alle joden naar Jeruzalem/Judea waren teruggekeerd.

En omdat God niet drie personen kan zijn (Vader-Zoon-Heilige Geest), dus dat Jezus nooit God kan zijn. Volgens hem zijn Messiaanse joden een marginale cult, waar in regulier jodendom op wordt neergekeken. Hij vergelijkt dat met jezelf tegelijk moslim en christen noemen. Een Oxymoron.

Oren stelt dat ze zelfs een negatieve bijsmaak bij christenen hebben. Omdat de joden in christelijke landen eeuwenlang zijn vervolgd geweest, als ‘christusmoordenaars’. Met name Johannes zijn Evangelie geeft voeding voor die versie, waarin ‘de joden’ zouden roepen dat ‘zijn bloed over ons en onze kinderen komt’.

Hij vindt het beeld van een gemartelde Jezus aan het kruis in ‘donkere kerken’ ook maar luguber.

Jezus bij Affligem

Christenen willen wereld regeren
Daarnaast stelt hij ook, dat joden je niet zullen proberen te bekeren. Je moet juist veel moeite doen om er bij te komen. Bij christenen is het echter de opdracht om overal zielen te winnen. Je hoeft bijna niets te doen om als ‘wedergeborene’ er bij te horen. Daarom vindt hij het ook een vorm van spiegeling om te geloven, dat ‘de joden’ de wereld zouden willen overnemen en regeren.

Het zijn juist de christenen geweest die alle einden van de aarde gingen bezetten om hun geloof te brengen. En voor Oren zijn alle christenen 1 pot nat, of ze nu protestant zijn, katholiek of orthodox.

Bovendien vindt hij als jood, dat de christenen de joden wel nodig hebben voor hun godsdienst, maar de joden de christenen niet. Zij waren er immers het eerst.  Het is ook best vreemd, dat je clubs hebt als ‘christenen voor Israël’, die een liefde voor ‘God’s Volk’ etaleren dat dus theologisch gezien innerlijk tegenstrijdig is.

Joodse begraafplaats Gorredijk. De joden uit Gorredijk die de Shoa overleefden migreerden vervolgens naar Israël

De liefde is dus niet wederzijds. Misschien dat Maarten Luther daarom zijn vuilspuwend schotschrift schreef, Die Juden und ihr Lügen. Hij had de joden wel nodig voor zijn Duitse bijbel, hun Hebreeuws. Maar zij hadden zijn christelijke draai aan hun teksten niet nodig.

Door Jezus als ‘Het Lam Gods’ te vergoddelijken, bedrijven christenen een vorm van veelgoderij vanuit joods perspectief gezien. Dat vinden moslims overigens ook. Terwijl de basis van het jodendom stelt dat God Eén is. Een God die bovendien niet afgebeeld mag worden. Alle katholieke kerken hangen vol met lijken van de joodse rabbi Jezus aan een kruis, als Godheid die zichzelf offert zodat wij mogen leven.

Volgende week gaan we hier verder op in, bij een bespreking van de Demiurg en de invloed van Marcion van Sinope. We zien nu, dat Johannes zijn visioen een vorm van eindtijd-jodendom is. Niet voor niets werden christenen wel met de Essenen vergeleken, een apocalyptische joodse cult.

Eeuwen leefden beide geloven met elkaar in strijd. De Zoon van de Vader keerde zich tegen het vadergeloof , terwijl dat christelijk geloof in een Goddelijke Zoon het Onze Vader introduceerde. Het ‘vader’-beeld van God komt uit Jesaja, en is bij mijn weten niet in gebruik bij joden, noch bij moslims.

666

Wat beide geloven nu wel delen, is dat de herbouw van de Tempel in Jeruzalem de Eindtijd betekent. En hoe kan het toeval zijn, dat het filmpje van Oren over de relatie tussen het joodse en christelijke geloof afgelopen twee jaar precies 666 duizend keer is bekeken…

Heb een goede zondag.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *