
De nieuwe heruitgave van Rypke Zeilmakers succesvolle fotografisch debuut bij Flevodruk in Harlingen
Vandaag is de verzending begonnen van de nieuwe heruitgave van Rypke Zeilmaker’s succesvolle fotografisch debuut ‘Liever dood dan Slaaf’. Dankzij Jurgen Drost, directeur van Flevodruk in Harlingen rolde deze week dit koffietafelboek van de persen, nu ook met gouden leeslint en extra drukkwaliteit. Daarmee komen de bijna 300 foto’s van de pelgrimstocht door de Ziel van de Friezen en hun oernatuur nog beter tot hun recht.

Jurgen Drost en Rypke Zeilmaker
Liever dood dan Slaaf is de strijdkreet van de Friezen, die nu nog terug te vinden is in een granieten kei op het Rode Klif bij Stavoren. Ook in Oost Friesland en Noord Friesland, huidig Duitsland kun je die vrijheidsdrang in diverse dialecten terugvinden op monumenten en vlaggen. Hij verwijst naar de tijd in de Hoge Middeleeuwen, toen de Friezen eeuwenlang vrij leefden van overheersing van buitenlandse grafen, bisschoppen en hertogen.
Rypke Zeilmaker reisde met zijn camera vanuit de moderne tijd (hoofdstuk 1) door de oertijd (hoofdstuk 2), toen het kustlandschap gevormd werd dat de basis van de Friese zeven zeelanden zou worden. Hij brengt de ijstijd in beeld, de vorming van grote moerasbossen, de vorming van strandwallen en de planten en dieren die zich daar vestigden.
Wanneer de eerste mensen zich vestigen in dit door zee overspoelde kustland, zo 2600 jaar terug breekt de ‘heidense tijd’ aan. De Romeinen komen met de Friezen in contact, en beschrijven bij hen karaktertrekken die nu nog steeds herkenbaar zijn. Zoals de stugheid, het uiterlijk van blauwe ogen, rossig en blond haar. Het derde hoofdstuk laat dan ook in portretten het natuurlijke karakter van de Friezen zien, en hoe deze door hun habitat zijn gevormd.

Roeier op de Zwette, de oude Middelzee
Deze periode duurt tot de kerstening, wanneer de eerste Angelsaksische monniken proberen om de woeste Friezen tot geloof te brengen. Zoals bekend, moest Bonifatius dat in ‘moordstad’ Dokkum met de dood bekopen. ‘Wat wolle jo dan, wij hawwe ús Wodan’, zouden de Friezen hem gezegd hebben.

Friezen waren de proto-Vikingen van de Zuidelijke Noordzee
Die tijd is ook de periode waarin de Friese invloedssfeer zich uitstrekt van de Oude Rijn tot in Denemarken. De Friezen drijven handel over zee met de Vikingen bij Haithabu, bekend van de serie ‘Vikings’, en Dorestad was de Friese handelsplaats bij uitstek.
De periode die als Friese Vrijheid zou bekend staan loopt parallel met de tijd dat grote Abdijen en kloosters het Friese land bedekten. Die periode hield op toen het Protestantisme zich vestigde. Friesland zou verschrompelen tot een provincie. Ooster-Lauwers Friesland zou omgedoopt worden tot ‘Groningen’. West Frisia, dat heette al sinds 1100 ‘Holland.’

Alde Toer, de meest magische plek van Friesland samen met it Reade Klif
Doordat die Hollanders de Friezen op handelsgebied overvleugelden, ging het belangrijkste historische feit uit de Nederlandse natuurgeschiedenis verloren: Dat de Friezen het oervolk van alle Nederlanders zijn. Rypke Zeilmaker helpt je in woord en beeld om die omissie recht te zetten, zodat je voortaan heel anders kijkt naar wat het is om ‘Fries’ te zijn, namelijk een vrij mens in lichaam en geest.
- Bestel je eigen exemplaar van de tweede druk, nu met gouden leeslint en band, via de webwinkel www.lieverdooddanslaaf.com
Met Tom Zwitser had je een groter bereik.