“Laat mijn gebed als reukwerk voor uw aangezicht staan” (Psalm 141)

Het centrale teken van de Westerse beschaving verwijst naar het offer van Jezus

Op de zondag geen profane boodschappen. Dan lezen we uit De Heilige Schrift, Het Boek zonder welke er geen Westerse Beschaving was.

Lazer toch op met je ‘liberale waarden’ (nihilisme en regenboogvlagjes) en je ‘democratische rechtstaat’ (linkse ambtenarij in klimaatneutrale havermelkkantine), of papieren ‘mensenrechten.’ (universele overheidsmacht op alle terreinen des levens)

Een cultuur heeft God nodig om boven het seculiere uit te stijgen, de waan van alledag en het horizontale gekonkel van mensen. Daarbij hoort de aanbidding tot de Allerhoogste, Overgave, het exalterende en extatische dat het hart doordringt tot in je diepste ziel.

Orthodox Kruis met torenkraai in Hemelum

De Psalmregel van vandaag dekt de lading van de weekpreek van deze week, in Psalm 141:

Laat mijn gebed als reukwerk voor Uw aangezicht staan, laat mijn opgeheven handen als het avondoffer zijn.

Ageneskerk Amsterdam

God is Doof
Ondergetekende kent een lange dwaalgang door kerken op zoek naar ‘de plek’ waar je ziel kan aarden. De laatste kerkgang was in de Agneskerk in Amsterdam, waar de traditionele Roomse mis wordt opgedragen. Geen lawaai, drumstellen, of gelofprijs als in een evangelische of Pinksterkerk. Maar een vast ritueel.

Mocht God volgens Nietzsche dood zijn, in veel Pinksterkerken zou hij Doof worden. Die komen bijeen in aftandse schoolgebouwen met vaak ‘pastors’ zonder academische vorming. Niet dat je beslist een titel moet hebben, die van mij is LdB, zijnde Lul de Behanger, gesjeesde bosecoloog.

Maar het helpt toch wanneer je een beetje gestudeerd hebt, ook of juist als je het allemaal zo goed meent. Bij de Agneskerk preekt een Deense priester, die knetterslim is en nog veel beter: Hij is niet zo links. Ondergetekende heeft een kotsende teringhekel aan linkse deugers kaliber Karel Smouter. De naam Smouter klinkt ook als deugerig slijm, dat zo je neus uit druipt.

Dat mag niet van de HEERE – je moet liefhebben en vergeven, nederig zijn ook.

Maar zeg nu zelf: Ze vragen er toch om, dat linkse deugvolk, om een goed pak slaag. Het mag niet van de HEER, maar toch… Hoeveel mensen staan onderhand niet te trappelen om die subsidieverdampende huichelaars met hun zelfverheffende valse moraal een lesje te leren. Met hun ‘klimaat’ en hun genderwantoestanden, hun palestijnengeknuffel terwijl die mensen ze geen bal schelen: Het gaat ze alleen om (aandacht voor)zichzelf.

Maar laten we verstandig zijn, en energie steken in opbouw, niet in afbraak. Het Openbaar Ministerie leest tegenwoordig mee…

De Dom in Keulen.

Na het zingen de kerk in
Wat in moderne kerken ook altijd zo irritant was: Die zalvende jeukerige liedjes, dat blije gedoe terwijl het leven een tranendal is vol verlies, lijden, frustratie en onmacht. Denk aan de teksten uit Prediker.

Daar past eerder heavy metal bij, in zware metalen verpakte boosheid, dan een opwekkingsliedje. Toen ondergetekende in Amsterdam woonde, en probeerde te kerken bij Crossroads in Amstelveen, probeerde hij altijd na het zingen de kerk in te komen. Met wat geluk had je dan een beetje verstandige pastor, die je mooie nieuwe perspectieven uit de Bijbel gaf.

Zodat je naar huis ging en dacht ‘hee, zo had ik het niet gezien’ en dan klaarde je kop weer op. De zin van aanbidding ontging ondergetekende nogal eens.

Het kost nogal eens moeite om de God van het Oude Testament te aanbidden, tenzij je bang bent dat je anders naar de hel gaat. Zo liefdevol als Jezus was die niet. JHWH was de eerste Volkist, die zijn eigen Volk boven andere rassen verheft. Die arrogantie tref je ook wanneer je zelf Israël bezoekt, geen hartelijke mensen, erg op zichzelf.

Dat racisme wordt pas opgeheven na het offer van Jezus, wanneer ‘Het Lam’ de Leeuw van Juda vervangt, in Openbaring 5.

Het Lam dat de toorn van God afwendt voor wie zijn offer aanvaarden

Het Lam
Zoals Openbaring 5 beschrijft:

6En ik zag, en zie: te midden van de troon en van de vier dieren en te midden van de ouderlingen stond een Lam als geslacht, met zeven hoorns en zeven ogen. Dat zijn de zeven Geesten van God, die uitgezonden zijn over heel de aarde.
7En Het kwam, en heeft de boekrol genomen uit de rechterhand van Hem Die op de troon zat.

8En toen Het de boekrol genomen had, wierpen de vier dieren en de vierentwintig ouderlingen zich vóór het Lam neer. Zij hadden elk een citer en gouden schalen vol reukwerk. Dit zijn de gebeden van de heiligen.
9En zij zongen een nieuw lied en zeiden: U bent het waard om de boekrol te nemen en zijn zegels te openen, want U bent geslacht en hebt ons voor God gekocht met Uw bloed, uit elke stam, taal, volk en natie

Plots zijn het niet alleen leden van Het Uitverkoren Volk die mogen aanschuiven, maar ‘een iegelijk die gelooft’. Wanneer je maar Christus als Koning erkent, in plaats van al tweeduizend jaar de messias blijft afwijzen.

Kerk en Staal gescheiden houden
Nu zou ik niet naar een kerk hoeven, waar een Heavy Metal band op het podium staat. Je moet Kerk en Staal gescheiden houden, God vind je eerder in de stilte dan in het lawaai. Maar wanneer je dankzij de algoritmes van Youtube plots een metalband krijgt voorgeschoteld van orthodoxe christenen- Holy Name- die God loven op extatische wijze.

En je wordt bijna net zo geraakt als toen je ‘bekeerde’ en Jezus Christus je hart raakte. Wat kan daar dan mis mee zijn… Buigen voor Het Lam, je Meerdere erkennen en de mindere willen zijn, Jezelf aan de kant zetten omdat ‘ik’ alleen maar in de weg zit van het Hogere.

De gitarist van Korn deed er aan mee, die raakte ‘in de HEERE’ in 2005. Even zou Jezus zijn vervangende drugs worden, tot alles wat in rustiger en stabieler vaarwater kwam. Het is mooi om de echte essentie van het bestaan te hebben ervaren. Maar het leven gaat vervolgens verder en daarmee ook de worsteling. Het dwalen is voorbij en het zoeken kan dan beginnen.

Die worsteling begint dan pas eindelijk echt, en je geloof verliezen is vele malen eenvoudiger dan het te behouden. Al die absurde en vaak wrede sprookjesverhalen over een uitverkoren volk, ja laten we eerlijk zijn als onverbeterlijk sarcast.

  • Waarom zou God aanbeden moeten willen worden, dat wij nietige mensjes tegen Hem moeten zeggen hoe goed Hij wel is. Heeft God een minderwaardigheidscomplex? Is God eenzaam?

Memento mori

Rijkdom, wijsheid, sterkte, eer, heerlijkheid en dankzegging
In het Lichaam van Christus moet iemand de asshole of de lul zijn. Zonder meteen angstig te worden en te roepen dat je dan blasfemisch bent, zo kun je toch denken? Maar met deze aanbiddingsmetal ervaarde ik toch de essentie. Dat je uit de sarcast komt, en eindelijk inziet wat het wezen van aanbidding kan zijn.

Je komt op de zelfde frequentie met het Goddelijke door je bezwaren opzij te zetten, je ‘ja maar’ ( = nee!) en je resoneert dan met wat Johannes in de Openbaring beschrijft:

En U hebt ons voor onze God gemaakt tot koningen en priesters, en wij zullen als koningen regeren over de aarde.
11En ik zag, en hoorde een geluid van vele engelen rondom de troon, van de dieren en van de ouderlingen. En hun aantal bedroeg tienduizenden tienduizendtallen en duizenden duizendtallen.

12En zij zeiden met luide stem: Het Lam Dat geslacht is, is het waard om de kracht te ontvangen, en rijkdom, wijsheid, sterkte, eer, heerlijkheid en dankzegging.

13En elk schepsel dat in de hemel, op de aarde, onder de aarde en op de zee is, en alles wat daarin is, hoorde ik zeggen: Aan Hem Die op de troon zit, en aan het Lam zij de dankzegging, de eer, de heerlijkheid en de kracht in alle eeuwigheid.

Jezus die geluk brengt bij aanbidding. Het Lam als Losoffer

Christus is Koning! Heb een goede zondag.
Bidt vandaag nog het zondaarsgebed ‘Heer Jezus Christus, Zoon van God, heb genade voor mij zondaar’ en kom er ook bij. Er is geen bal aan om seculier te zijn. Bezie het gewoon nuchter en praktisch, je doet jezelf tekort wanneer je de religieuze dimensie mist.

Alleen maar wat rationeel bezwaar maken, dat maakt je tot nihilist die de essentie mist.

Er is al tweeduizend jaar geloofstraditie waarbij miljoenen mensen je voorgingen. Gooi dat ook niet aan de kant, anders word je als gelovige die soapster met geheugenverlies die zichzelf weer herontdekt. Verse bekeerlingen zijn negen van de tien keer irritant voor 99 procent van de buitenwereld. Ik ook toen, zo 27 jaar geleden. Maar de herinnering aan die hartrakende ervaring zal altijd blijven en je tot tranen roeren wanneer die weer in herinnering komt.

Jezus is HEER, Koning, alles valt ineens op z’n plek.

Conclusie: Veel moderne christelijke muziek is ‘cheesy’, irritant, net als bij EO Ronduit vroeger, brrrrrr. De Boodschap moet steeds gebracht worden, terwijl je niet beslist extatisch wordt door die absurde verhaaltjes over een uitverkoren woestijnvolk, of het ge-emmer van verwijtende profeten uit de vroege ijzertijd.

En dan. Wat is dat ook, dat mannen die christen worden – grrrristen, grrrrrrrristen- zo’n zalvende glimlach krijgen en zo’n gereformeerd gearticuleerd heliumstemmetje, beetje als Rikkert van Ellie en Rikkert. Grrrustenunie. Grustenunie.

JEUK!!!!!!  Als dat in de hemel komt, wil je daar dan wel zijn.

Maar in zware metalen gegoten en doorleefd ( de zanger had net meerdere dierbaren verloren, ondanks alle gebed tot behoud) dan doet het weer wat met je! Jezus zou ook van zulke metal houden, als Hij weer terugkwam. 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *