Staatsbosbeheer heeft kap duinbos Schoorl hard nodig…

Houtpellets bij de Karwei: vraag schept aanbod voor ‘Co2 neutraal stoken’…

Door dit najaar alsnog de kap van duinbos bij Schoorl te herstarten, slaat Staatsbosbeheer twee vliegen in 1 klap. Uit naam van ‘natuurherstel’ dichten ze een begrotingsgaatje van 2,2 miljoen euro met SNL-subsidies. En natuurherstel nieuwe stijl helpt Staatsbosbeheer voldoen aan de vraag naar houtpellets.

Daarbij krijgen ze politieke rugdekking van een door de stikstofminister opgerichte Ecologische Autoriteit. Ironisch genoeg riep die Minister van Stikstof dit jaar 2024 nog uit als ‘Jaar van het Bos’. Bij Staatsbosbeheer is dat dus ‘jaar van de boskap en stuifzand’. 

Bron Jaarverslag SBB 2023

‘Veerkrachtig’ Staatsbosbeheer vooral spilziek
Met stijgende personeelslasten (9,4 miljoen euro extra ), het salaris van directeur Silvo Tijsen (223 duizend euro) draaide Staatsbosbeheer afgelopen jaar een verlies van 2,2 miljoen euro. Dat meldt hun jaarverslag 2023 “Veerkracht’. Ondanks de injectie van 173 miljoen euro subsidies van Rijk en provincies.

Daarnaast meldt hun jaarverslag dat ze niet aan de vraag naar biomassa kunnen voldoen. Er moet dus meer gekapt worden. Door die boskap op papier te framen als ‘natuurherstel’ krijgen ze twee inkomstenbronnen: SNL-subsidies van de provincie Noord Holland, en commerciële houtopbrengsten.

Provinciale subsidies voor ‘natuurherstel’ (SNL, 72,8 miljoen euro in 2023) en houtkap voor biomassa, (20,6 miljoen euro in 2023) zijn de voornaamste inkomstenbronnen voor dit staatsbedrijf. Het houtkapbedrijf van LNV kampt ook met liefst 20,5 miljoen euro kortlopende schulden aan leveranciers en 118,6 miljoen euro projectschulden. (contractverplichtingen)

‘Natuurherstel’ tot ’toekomstbestendig bos’ met de Harvester

De kap van nog eens 107  hectare bos (werkblok C bij Schoorl) moet dit najaar al van start gaan. Zoals Staatsbosbeheer stelt, moet door boskap het bos ’toekomstbestendig’ worden:

Inmiddels staan de bossen in Schoorl er niet meer voor de houtproductie, maar is het gebied een Natura 2000-gebied geworden. Om de natuur toekomstbestendig te maken, ontwikkelen we de bossen langzaam naar Atlantische duinbossen.

Dat doen we gedurende enkele decennia, door steeds in een deel van het bos een deel dennen uit het bos te halen en loofbomen spontaan te laten terug groeien.

SNL Subsidies voor ‘natuurherstel’ de belangrijkste inkomstenbron en boskap Staatsbosbeheer, bron Jaarverslag 2023

Bos kappen om bosbrand te voorkomen
In werkelijkheid heeft SBB die houtproductie dus meer dan vroeger nodig. Staatsbosbeheer verzamelt de meest uiteenlopende argumenten om bos te kunnen kappen. Zo rooit het staatsbedrijf op de Veluwe ook duizenden naaldbomen, ‘om natuurbranden te voorkomen’ aldus staatsomroep NOS in december 2022. Ze kappen dus preventief bos zodat het niet meer kan branden in de natuur. Maar wel in de kachel als biomassa.

Tal van naaldbomen op de Veluwe worden de komende jaren gekapt en vervangen door loofbomen. Staatsbosbeheer hoopt daarmee te voorkomen dat natuurbranden in het gebied zich snel kunnen verspreiden.

Naaldbomen zijn brandbaarder dan loofbomen die met hun bladeren een brandvertragend effect hebben. Hierdoor ontstaan zogenoemde brandstoplijnen

Een ‘Instituut voor Fysieke Veiligheid’ zou hebben opgeroepen om op de Veluwe in te grijpen vanwege ‘gevaar voor zorginstellingen’ (…)Herplant met loofbomen levert Staatsbosbeheer vervolgens CO2-krediet op. Zo ging SBB in 2019 een partnerschap met Shell aan, zodat je CO2-neutraal kunt tanken via plant van boompjes. Het verdienmodel van ‘natuurherstel’ is zo dus drieledig:

  1. SNL-subsidies
  2. Verkoop biomassa
  3. CO2-krediet voor herplant loofboompjes na boskap

Aldus Staatsbosbeheer

Nieuwe petitie-actie omwonenden
De plannen roepen al zeven jaar grote weerstand op bij omwonenden. Die formeerden hun eigen stichting – opererend naast de Duinstichting- met actiegroep Schoorlse Bos moet Blijven.’ Dat doet de Duinstichting samen met de gepensioneerde bomendames Marjan Houpt en Mieke Vodegel van het Landelijk Netwerk Bossen en Bomenbescherming.

Zij lanceerden in mei een nieuwe petitie-actie tegen de voorgenomen kap.

“De Noord-Hollandse kust raakt zijn dennenbossen kwijt door onnodige boskap. Provincie en terreinbeheerders vormen bossen om naar zand en grasland en zorgden hiermee al voor 64% van de ontbossing in ons land!

Wij willen de onnodige boskap die wordt uitgevoerd onder het mom van “natuurherstel” (subsidie!) stoppen!”

Ook maken die stichtingen deze maand bezwaar bij de rechtbank in Arnhem tegen de door de minister van LNV verleende ‘gedragscode’ die SBB hanteert bij boskap.

Dat bezwaar is 1 van de vele manieren waarop de Duinstichting en Schoorlse Bos moet Blijven spaken in het SBB-wiel proberen te gooien. Volkers spreekt op 9 september weer in bij de Provincie Noord Holland.

Het getroffen gebied

‘We worden simpelweg genegeerd’
Overal in Nederland sneuvelt namelijk op grote schaal bos voor ‘biomassa’, met het argument dat het bos na kaalkap en herplant ’toekomstbestendig’ zou worden. Ook hier bij Langweer werd het naaldbos ’toekomstbestendig’ gekapt door Probos-lid en landeigenaar Eijsinga. Zoals Volkers stelt, worden ze zowel vanuit de provinciale als Rijksoverheid tegengewerkt op alle fronten:

Ik ben betrokken bij de Stichting ter behoud van het Schoorlse-en Noord-Kennemerduingebied (Schoorlse bos moet blijven). Je hebt gesproken met een lid van ons: Henriette Henskens en later Aard Mors.

Voor behoud van onze bossen hebben we WOO verzoeken gedaan. Onze tegenrapporten met onderbouwingen van deskundigen en wetenschappers worden simpel weg genegeerd.

De activisten voor duinbosbehoud haalden alle landelijke media, tot de staatsomroep NOS aan toe. Maar Staatsbosbeheer kapt lustig door, en verzamelt ondertussen politieke steun bij het Ministerie van LNV en verwante adviesorganen.

De Duinen bij Schoorl

Ecologische Autoriteit
Voor natuurbeleid en haar stikstofbeleid (Nationaal Programma Landelijk gebied waarmee 30 miljard euro gemeenschapsgeld is gemoeid) richtte de regering Rutte 4 een ‘Ecologische Autoriteit’ in. Deze ‘autoriteit’ moet voorgenomen stikstofpolitiek een academisch randje helpen geven, en werkt politiek gezien net als het Planbureau voor de Leefomgeving. Als academische rechtvaardiging voor in beton gegoten beleid.

De voorzitter van die Ecologische Autoriteit is de oud-directeur van dat PBL, Hans Mommaas. Zoals Volkers desgevraagd stelt:

De ecologische autoriteit negeert ons ook. En het spel van het bekende kastje en muur is volop in werking. De rechter heeft een besluit genomen dat in de bodemprocedure genomen had moeten worden, dus ja….

Die ‘ecologische autoriteit’ gaf afgelopen december juist het advies aan de provincie Noord Holland om nog meer bos te kappen. Ook zouden ‘kerven in de zeewering’ moeten komen, dat samen met stuifzand ons tegen stormvloed zou beschermen (…):

Zo is het belangrijk om het natuurlijke proces van stuivend zand in het duin terug te brengen. Daardoor blijven de duinen rijk aan kalk. Dat is belangrijk voor plantensoorten die in de duinen leven en de dieren die hier weer van leven. En het is onder andere ook een natuurlijke bescherming tegen de zee.

Protestgroep tegen boskap Staatsbosbeheer

Probleemsituatie van vroeger nu streefbeeld
Hoe stuivend zand en procesnatuur uit Rewilding ons beschermt tegen stormvloeden wordt niet verder gemotiveerd. De Provincie Noord Holland vervolgt met de Ecologische Autoriteit:

Zand wordt nu nog op veel plekken vastgehouden door onder andere aangeplante dennenbossen en helmgras. De Ecologische Autoriteit geeft aan dat het nodig is om naaldbos en uitheemse planten als de Amerikaanse vogelkers te verwijderen.

Met de ‘Ecologische Autoriteit’ in de arm heeft de provincie-ambtenarij samen met Staatsbosbeheer nog wat politiek gewicht in de schaal er bij gekregen. Die adviezen worden dan beleid dat topdown vanuit LNV worden opgelegd aan provincies. De uiteindelijke natuurdoelanalyses worden onderdeel van het gebiedsplan dat Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG) heet.

Het streefbeeld dat SBB, hun Ecologische Autoriteit en PWN (provinciale waterleidingduinen, de buren bij Bergen aan Zee) nastreven, is ironisch genoeg de probleemsituatie van vroeger, waarvoor toen juist dennen werden geplant. Daarover morgen meer.

  • Steun Interessante Tijden bij haar informatie-oorlog tegen de Corporate State, in dit geval de Staatsbosbeheer binnen de staat

3 Replies to “Staatsbosbeheer heeft kap duinbos Schoorl hard nodig…”

  1. Beste Rypke,
    Dank voor je artikel. Er is een misverstand ontstaan omdat ik niet duidelijk ben geweest in mijn schrijven aan jou. Ik schreef “Schoorl is mede eiser” en daarmee ben ik onvolledig geweest. Er had moeten staan “onze Stichting”. Derhalve is de zinsnede “De gemeente Bergen (waaronder Schoorl valt) zou eveneens bezwaar hebben ingediend” dus onjuist. Omdat ik zowel Landelijk werk alsmede voor het Schoorlse, heb ik het gebied aan willen duiden. Ik zal voortaan beter opletten! Hartelijke groet Joke Volkers

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *