Geïllustreerde Bijbel van Friese verzettelijkheid in De Abdij

Oktober 2021 in de Abdij van Aduard

In dit zaterdagse archiefverhaal blikken we terug op het tweede gesprek dat ik met Jorn Luka had, bijna drie jaar geleden in de Abdij van Aduard. Daarin presenteerden we de voordruk van dé geïllustreerde bijbel van Friese Verzettelijkheid, Liever dood dan Slaaf, een Pelgrimstocht door de Friese Natuur op zoek naar Vrijheid.

Dat was in coronatijd, toen hun NCTV en overheid een Avondklok instelden. Onvrijheid was nog niet eerder zo voelbaar geweest voor mijn generatie. Dankzij die uitzending kwamen zoveel bestellingen binnen, dat we in 1 keer uit de kosten van de druk konden komen. 

Het kost twintigduizend euro om bij een kwalitatief hoogstaande Friese drukkerij een koffietafelboek van A4-formaat te maken. Dat heeft niet iedereen zomaar op de plank liggen. Deze Zelfstandige Zonder Perspectief is altijd de Edwin van der Sar van het banksaldo geweest.

Maar ik heb gebeden en geloofd in de goede afloop en die kwam ook. Met dank aan renteloze leners, gunners en gevers. En de uitzending bij Jorn, die Afke regelde als covermodel Ophelia. De pelgrimstocht eindigde in onze ontmoeting, waarmee de puntjes op de i kwamen.

Het idee is dat je door je wortels op te graven en de connectie met je (biologische) afkomst te maken, weer beter kunt aarden. En dan ben je ook beter bestand tegen de ideologie van ontworteling van doorgeschoten liberalisme van de moderniteit. Met al haar demotiverende lelijkheid.

Het boek met schutbladen van historisch Frisia

De strijdkreet Liever dood dan Slaaf slaat op alle vrijheidsgezinde Nederlanders die meer over hun afkomst willen leren. Uiteindelijk zijn de Friezen het restant van de voorouders van alle Nederlanders langs de kust.

De lancering vond in December 2021 plaats op It Reade Klif met blokkeer-Friezin Jenny Douwes en echte Friezen er bij. Daarna bij onze vrienden in Stavoren. Inmiddels is de eerste druk bijna uitverkocht.

Friezenhuizen op Sylt (DE), de Noord Friese eilanden

Er zit niet alleen mijn ziel en zaligheid in, maar ook tienduizenden autokilometers, ontdekkingstochten langs Friese plaatsjes waar je als Fries nog nooit van gehoord had, en schuimtochten van Zeeland tot aan Haithabu, de handelsplaats waar Friezen en Vikingen elkaar’s goederen kochten.

Daarna zou je me bij wijze van spreken kunnen omleggen, en had ik een tijd lang eigenlijk alles wel gezegd en in beeld gebracht wat er te zeggen viel.

Jorn ontwikkelde uit zijn Podcast een succesvol bedrijf ‘That’s the Spirit’ met 96 duizend volgers en een uitverkochte Ziggo Dome voor zijn tour. Dat ondernemerstalent zat altijd al in hem.

Ondergetekende komt meestal beter tot zijn recht in combinatie met anderen, die andere talenten hebben, zodat je elkaar aanvult. Ik rentenierde misschien wel een beetje op het kortstondige succes, en moest opnieuw beginnen met een eigen kanaal Interessante Tijden TV. Dat bestaat nu bijna een jaar, en de nieuwste aflevering, nummer 49 staat nu weer online.

Deel, like en subscribe, en volg Liever dood dan Slaaf op Intstagram voor de laatste nieuwtjes en aankondigingen voor nieuwe lezingen.. En heb je ‘Liever dood dan Slaaf’ nog niet in bezit, bestel dan 1 van de laatste exemplaren op www.lieverdooddanslaaf.com.

One Reply to “Geïllustreerde Bijbel van Friese verzettelijkheid in De Abdij”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *