Boer’nzelfmoord…TABOER wil er met je over praten

Boer’nzelfmoord

Dat het leven een metafoor is voor ’teleurstelling’, een martelgang van wieg tot graf, van bevalling, belastingaangifte, echtscheiding tot uitvaartverzekering, IJdelheid der IJdelheden, wees eerlijk: Dat ís het.

Maar wat nog veel erger is, dat is de oprichting van TABOER, een praatapparaat van Langzaam Ten Onder (LTO) waar depressieve boeren tegenaan kunnen kletsen, even troostend en probleemoplossend als een chatbot van PostNL die ons ‘nog beter van dienst wil zijn met een keuzemenu’…

Met een toelkit en ‘do’s’ en don’ts’ om het gesprek aan te gaan bij suïcidale gedachten. Ik zou na TABOER direct een touw aan de zoldering hangen.

Schuldbewuste boeren die de agenda van de tegenstander- sorry dat jullie bestaan- tot eigen doelstelling maakten

Dit was mijn hof
Wat moet zo’n hulpverlener nu zeggen tegen een boer die door stikstofmodel Aerius en een stelende overheid uit bedrijf wordt geduwd: Dat er nog zoveel kansen en uitdagingen zijn, dat het leven zoveel te bieden heeft?

Lees voor de beste samenvatting van de huidige tijdgeest ‘Dit is Mijn Hof’ van boerenzoon en journalist Chris de Stoop. Over boeren gevangen tussen milieuregels en ‘natuurontwikkeling’, in dit geval de onder zeewater gezette Hedwigepolder.

Hoe een agrarische cultuur en structuur van duizend jaar oud op vruchtbare zeeklei in 25 jaar is verwoest door een corrupte overheid en haar milieuclubjes, die op hun beurt werken als groenwasserette voor Corporate BV, zoals het Havenbedrijf van Antwerpen.

Dát is wat er aan de hand is.

Ze komen niet meer direct met wapens, maar met rekenmodellen, regulering als breekijzer om je erf binnen te dringen. Je ‘eigen’ bedrijf is niet van jezelf, je bent slaaf van de overheid, de Rabobank en multinationals als Friesland Campina.

Het magistrale meesterwerk van Chris de Stoop

Laten we er over praten, dat helpt!
Maar even tot tien tellen, in- en uit- ademen. Laten we er over praaaaaten…..Duurzaam ook, ja duurzaam, het moet wel duurzaam on zie wee toe plenet proef! Registreer iedere liter diesel voor de CO2-voetprint van je melk, spring door onze groene hoepeltjes! Ook als je denkt, wat interesseert mij goddorie die stomme kutplaneet.. nou ja toe maar.

We citeren de oprichting van TABOER:

TABOER, een initiatief van LTO Noord, ZLTO en Stichting Zorg om Boer en Tuinder hoort soms verhalen van boeren en tuinders die geen uitweg meer zien. Het is daarom essentieel om signalen van suïcide te herkennen en bespreekbaar te maken.

Wie nu al niet een oerkreet uit zijn diepste binnenste boven voelt borrelen, lees dan nu wat TABOER depressieve boeren te bieden heeft. Een stappenplan, noemen ze het nèt geen toelkit, met ‘Do’s’ en ‘Don’t’s’ om over te praten, EEN STAPPENPLAN VOOR GESPREK MET DO’S EN DONT’s.

De Juf van NOS doceert over boze boeren…

Sorry. Do’s en dont’s dus, júllie betalen hier LTO-contributie voor, ik niet….Bij DO is ‘benoemen’ belangrijk:

Benoemen. Het woord zelfdoding of zelfmoord gebruiken mag. Als je vermoedt dat de ander aan zelfdoding denkt, benoem het dan.
‘Je zegt dat je het niet meer ziet zitten, bedoel je dat je
aan zelfdoding denkt?’

Kijk dan heb je ‘m al in de tang van de Freudiaanse kwakdokterij, uurtjefactuurtjepillendoordestrot, vraag nu door!

Als ik je goed begrijp, denk je aan zelfmoord. Klopt dat?’
Vraag door en concretiseer. Door verder te vragen, kom je er achter wat iemand precies bedoelt.
‘Je zegt dat je er straks niet meer bent. Wat bedoel je met straks?’

Carola-spotprent, door boeren op spandoeken uitvergroot

‘Er is geen goed of fout’
Maar oeh, pas op met die kwetsbare boerenziel, weet wel wat je zegt, want voor je het weet hangtie alsnog aan een touwtje aan de hooizolder! Daarom hier ook een don’t, pas op heh:

Praat niet mee. Liever geen zinnen als:‘Ik snap best dat je niet meer wilt leven.’
‘Als ik in jouw situatie zat, zou ik het leven ook niet meer zien zitten.’

Wolf zet de kaken in je koeien, mag niks doen, beschermd dier, had je maar hoge hekken met schrikdraad moeten plaatsen, ga naar BIJ12 en doe het spelletje Ganzenbord met hun Roverheid mee, bel ‘klantencontact’ van hun overheid en laatje van kastje naar muur slingeren..

Adviseer niet. Voor iemand die het moeilijk heeft, kunnen dingen die jou eenvoudig lijken, een grote uitdaging zijn. Liever geen zinnen als: ‘Het zou goed zijn om wat minder te werken, denk ik.’ ‘Misschien moet je het even wat rustiger aan doen.’
Oordeel niet. Oordelen kan ervoor zorgen dat iemand niet verder wil praten. Er is geen goed of fout.

Van een lekker blond ding met omhoogprikkende memmen zou je zulk geklets nog accepteren…Maar je ziet nu al wat voor seksloos deskundoloogje met zulke gesprekstechniekjes aan komt zetten. Dan hang je dat touw toch aan de zoldering…

Boerenprotest Achterhoek

De Rypsoloog op bezoek:
Waarom geen vragen als:

Wat weerhoudt je om met je trekker samen met collega’s het provinciehuis in te rijden, en de voor je ellende verantwoordelijke gedeputeerde- zeker PvdA- aan je hooivork te rijgen? Tjeerd de G. woont in Woudsend, hoe kan het dat die boerenmoordenaar nog levend rondloopt? En die Vollenbroek uit Nijmegen, zijn adres is een publiek geheim

Of

Waarom heb je de NVWA-ambtenaar niet doodgeschoten en ergens diep begraven, toen ze spijkers op laag water zochten bij je vee, om je alweer een oor aan te naaien tot ze je het bloed onder de nagels expres vandaan haalden?

Of

Hoe koel je de woede, wanneer je weer zo’n mestboekhoudkundig software-programma van dat LNV-ministerie of de Rijksdienst voor Onderwerping van Nederland (RVO) moet doorwerken, dat opnieuw crasht nadat je alweer opnieuw al je gegevens invoerde?

Liefde

Het zijn immers al die kleine dingen samen, die gaan hangen aan je middenrif. Natuurlijk, ik heb makkelijk praten als columnist met grote fans bij het Openbaar Ministerie, die de blogs van deze ‘extremist’ met rode oortjes lezen. Hoe heeft het zo ver kunnen komen in dit land, dat er een zelfmoordhulplijn bestaat voor boeren? Is ‘het redelijke midden’ zo geradicaliseerd, dat er jaarlijks doden door vallen?

Ik citeer 113:

De laatste jaren ervaren veel agrarisch ondernemers psychosociale druk. Toch stapt men niet zo snel met problemen naar de hulpverlening. Daarnaast sluit de hulpverlening niet altijd goed aan bij de specifieke problematiek.

Ook rondom suïcidaliteit zijn er zorgen. De meest recente cijfers in Nederland laten zien dat in 2021 1859 mensen in Nederland overleden door zelfdoding. 22 daarvan waren kort voor overlijden werkzaam in de agrarische sector.

SDG 15: boeren onteigenen en landbouwgrond braak leggen

We doorbreken het taboe
Ik ben geen boer, maar Fries die in de weilanden opgroeide, achter de vogeltjes aan. Jarenlang werkte ik voor de door die rotoverheid geplaagde vissers mee, tot bij de Raad van State/D66 aan toe. Goede vrienden zijn veehouders met hart voor de zaak.

Ik kreeg letterlijk kramp op mijn borst van woede, te zien hoe die leugenaar en dief Michel Firet (Staatsbosbeheer, Programma Rijke Waddenzee, Coalitie Wadden Natuurlijk) en zijn linkse leugenbrigade van ambtenarij en miliepestclubjes onze garnalenvissers van het Wad proberen te jagen, gedekt door die liegende en stelende rotoverheid. (Rijkswaterstaat & LNV en provincie-ambtenarij met hun subsidieprojecties voor ‘natuurherstel’)

Keer de boosheid niet inwaarts, woede is een constructieve energie die je over angst heen zet

Al dat parasiterende tuig, met hun vergaderclubjes betaald van door de Staat beroofde ondernemers, waar jij in je eigen tijd op mag komen draven om te horen hoe ze je te grazen gaan nemen voor ‘natuurherstel’ (baantjesbehoud), die meelmuilige metromannetjes en randstedelijke praatsletjes, terwijl zij doorbetaald krijgen en al 1630 de spulletjes pakken.

Omdat ngo-Elzemieke en ambtenaar-Thijn op tijd thuis willen zijn. Krijgt een visser of boer een belastingaangifte, dan weet hij dat daarvan de mensen worden betaald die je bedrijf onklaar maken. Voor stikstof. Natuurherstel. Het Klimaat. Voor eindeloos gepraat.

Voel je de woede? Dat is een goed teken, dan heb je nog een hart. Mensen met hart voor de zaak, krijgen het dankzij het geradicaliseerde midden als eerste aan hun hart.

Leaver Dea as Slaef, de granieten negerzoen van 14 ton die vanuit Tijnje in 1951 hier werd geplant

Leaver dea as Slaef
Dat is wat er aan de hand is LTO. We gaan hier niet op het graf dansen van mensen die er uit stapten. We laten hier zien, dat de wanhoop bij boeren (en vissers) in bredere zin een redelijke en aanwijsbare oorzaak heeft: een liegende en stelende overheid.

Het leven is al geen pretje, en we gaan allemaal vroeg of laat dood. Maar het zou toch iets rooskleuriger ogen wanneer de ambtenarenstapel gehalveerd zou worden, de regeldruk en lastendruk. Een subsidiestop voor alle milieucampagneclubs. In plaats van dat LTO met ze meepraat, zelfs de SDG’s steunt, Natuur & Milieu campagnegeld gaf en zelfs meedeed met een campagne tegen vlees eten.

Waar een wil is, begin bij de Milieufederaties, nu BBB nog meerderheden heeft in verschillende provincies. En vervolgens de rest.

Met mensen die je beliegen en bestelen kun je niet praten. Voorbij de redelijke grens treedt het recht op zelfverdediging in werking. Of is het een TABOE om dat hardop te zeggen? De overheid moet bang voor ons zijn, dan is er vrijheid. Nu zijn mensen zo bang voor de overheid, dat ze liever de hand aan zichzelf slaan, dan dat ze de veroorzakers van hun leed in elkaar slaan.

Of is het een ‘don’t’ als ik dat zeg…

  • Steun Interessante Tijden wanneer je dit artikel niet al te vreselijk beroerd vond met een gift naar waardering

3 Replies to “Boer’nzelfmoord…TABOER wil er met je over praten”

  1. “I’m from the government and I’m here to help.” (…)
    Prachtig stuk weer Rypke. Ik ben ook geen agrariër maar voel dezelfde woede, precies wat je zegt, omdat je een hart hebt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *